Uskoro spomenik nestalim i poginulim borcima Bijeljine u Gradskom parku :: Semberija INFO ::

 

Uskoro spomenik nestalim i poginulim borcima Bijeljine u Gradskom parku


REALIZACIJA INICIJATIVE UDRUŽENjA PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA SEMBERIJE I MAJEVICE BIJELjINA

​Nakon što je Skupština grada Bijeljina podržala inicijativu Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice o gradnji Spomen-obilježja nestalim i poginulim borcima grada Bijeljina, kako je potvrdila Smilja Mitrović, predsjednica ovog Udruženja, odmah je urađeno i idejno rješenje za spomenik.

- Idejni projekat uradio je profesor dr Rajko Blažić, vajar iz Beograda, koji je uradio i Spomenik majkama, čiji su sinovi poginuli u ratu, a koji je postavljen kod Sabornog hrama u Bijeljini. Mi smo prezadovoljni radom profesora Blažića i to je bio glavni razlog da on uradi i ovaj spomenik koji će biti postavljen u Gradskom parku. Još uvijek nije određena decidna lokacija u parku. Ima par mjesta o kojima se razmišlja, ali je najvažnije da spomenik bude vidljiv'', pojasnila je Smilja Mitrović.

Kako je istakla, podnijet je zahtjev za dobijanje neophodnih dozvola za gradnju i misli da će se brzo krenuti u realizaciju izgradnje spomen-obilježja.

- Prema idejnom rješenju, spomenik će biti građen od ploča, na kojima će biti ljudski likovi i imena poginulih boraca iz Bijeljine u minulom ratu, bez prezimena. Naša želja je da sačuvamo sjećanje na sve poginule borce i da taj spomenik ostavimo našim pokoljenjima da znaju i da pamte šta se na ovim prostorima dešavalo u ratu od 1992. do 1995. godine'', kaže Smilja Mitrović i naglašava da je pred Udruženjem još jedan veliki posao.

- S obzirom da naše Udruženje nema svoj budžet, ostaje nam da tražimo donatore i ljude dobre volje da nam pomognu kako bismo izgradili Spomen-obilježje nestalim i poginulim borcima grada Bijeljina'', poručuje predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice u Bijeljini.

Semberija info