Nastavlja se uspješna saradnja Gradske uprave i Koalicije Kolosi :: Semberija INFO ::

 

Nastavlja se uspješna saradnja Gradske uprave i Koalicije Kolosi


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović primio je delegaciju Koalicije ,,Kolosi“ koja je iznijela  ovogodišnji plan svojih  aktivnosti na području grada, te plan aktivnosti sa međunarodnim donatorima, kao i aktivnosti koji će se realizovati kroz javni poziv Gradske uprave za projekte. 

Tehnički sekretar Koaslicije ,,Kolosi“ Milorad Jović ističe da su ovu priliku iskoristili da gradonačelniku Petroviću  uruče Povelju u znak zahvalnosti Gradskoj upravi za nabavku električnog vozila za prevoz osoba sa invaliditetom.

- Električno vozilo je namijenjeno za prevoz osoba sa invaliditetom koje su teško pokretne. To je jedan od pionirskih projekata na području BiH i zato čestitamo Gradskoj upravi grada Bijeljine na jednom takvom gestu“, izjavio je Jović.

Kako kaže, posebno ih je obradovalo obećanje gradonačelnika da će se riješiti problem pristupačnosti zgradi Gradske uprave osobama sa invaliditetom, a na koji su godinama ukazivali i koji su zagovarali.

- Kad se ugradi lift, teško pokretnim osobama sa invaliditetom, ali i osobama  sa motoričkim i senzornim problemima ( jer, recimo,  i osobe koje su slijepe i slabovide jako teško se kreću po stepenicama), biće omogućen pristup servisima građana koje pruža Gradska uprava“, pojašnjava Milorad Jović. 

On je ovom prilikom izrazio očekivanje da će Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem , nastaviti saradnju sa ,,Kolosima“jer su prepoznati kao važan partner u rješavanju problema populacije koju okupljaju.

- Još nešto bih poručio i to svim odbornicima u Gradskoj skupštini- da pronađu neki kompromis i usvoje budžet. Udruženja osoba sa invaliditetom okupljena u Koaliciji ,,Kolosi“ zavise dosta od budžeta grada, ne samo vezano za rad naših kancelarija, nego i za realizaciju međunarodnih projekata koje smo dobili u ovoj godini. Nadamo se da će shvatiti potrebe ove populacije“, rekao je Jović.   

Koalicija ,,Kolosi“ okuplja 13 udruženja osoba sa invaliditetom, od kojih je 12 iz Bijeljine i jedna iz Lopara. ,,Kolosi“ su, uprlos pandemiji, i u prošloj godini ostvarili dobre rezultate. Zavidne rezultate bijeljinskih sportista osoba sa invaliditetom istakao je Novo Trifunović koji je predsjedavajući Koalicije Kolosi, a ujedno predsjednik i trener Odbojkaškog kluba invalida ,,Semberija“.

- Kako vam je poznato u Bijeljini postoje tri sportska kluba osoba sa invaliditetom, a to su, sjedeća odbojka, košarka u kolicima i streljački klub.  Postižu zapažene rezultate, neki od sportista ovih klubova su i članovi reprezentacije Srbije i reprezentacije BiH. Ove godine je 20 godina od formiranja Košarkaškog kluba osoba sa invaliditetom, a tim povodom planiramo da krajem godine organizujemo jednu veću sportsku manifestaciju. Iduće godine Odbojkaški klub navršava 20 godina od osnivanja i tada ćemo prigodno obilježiti  jubilej“, navodi Novo Trifunović.

Istakavši da su i ovi sportski klubovi zavisni od gradskog budžeta, a da zbog njegovog neusvajanja ne dobijaju neophodna im sredstva i Trifunović upućuje apel odbornicima da usvoje budžet.

- Liga nije prestala, takmičenja su u jeku sezone. Iskreno, podnio sam zahtjev banci da odobre kredit da bi mogli da  završimo takmičenje. Tako apelujem na sve one koji mogu da doprinesu da se budžet usvoji, da to i urade u što skorije vrijeme“, poručio je Trifunović.

Gradonačelnik Ljubiša Pertović je izjavio da se na sastanku razgovaralo  i o saradnji Gradske uprave i ,,Kolosa“ u prethodnom periodu. Konstatovano je da je dosta toga urađeno na unapređenju njihovog položaja, a i njihove prepoznatljivosti.

Zaista u jednoj konstruktivnoj atmosferi, uručene Povelje za dosadašnji doprinos Gradske uprave u unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom na području našeg grada.

- U konstruktivnoj atmosferi smo razgovorali, a sve s ciljem da našim sugrađanima, osobama sa invaliditetom, omogućimo bolje uslove života. U prvom planu je bilo rješavanje pristupačnosti javnih institucija, a tu treba da krenemo iz svog dvorišta, od Gradske uprave i da izgradnjom lifta u ovoj zgradi omogućimo lakši pristup svim osobama sa invaliditetom. Takođe, u razgovoru sa predstavnicima Koalicije ,,Kolosi“ smo ustanovili veliki broj projekata koji će biti u toku ove godine urađeni, u saradnji sa ambasadama i raznim međunarodnim  organizacijama. Ti projekti će se realizovati kroz jedan partnerski odnos sa prestavnicima Gradske uprave i resornim Odjeljenjem za društvene djelatnosti“, izjavio je gradonačelnik Petrović istakavši da će Gradska uprava nastaviti sve aktivnosti koje se odnose na unapređenje i poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. 

- Želimo da povećamo mobilnost, sigurnost i bezbjednost svih društveno osjetljivih grupa i da se zajedno borimo, partnerski, za unapređenje i zaštite svih naših sugrađana, a svakako  i osoba sa invaliditetom, da omogućimo i samu pristupačnost i poboljšanje njihovog ukupnog kvaliteta života“, poručuje Petrović.

​Semberija info