GRADONAČELNIK LjUBIŠA PETROVIĆ RAZGOVARAO SA POLjOPRIVREDNICIMA :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK LjUBIŠA PETROVIĆ RAZGOVARAO SA POLjOPRIVREDNICIMA


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, sa saradnicima iz Odjeljenja za poljoprivredu, razgovarao je sa poljoprivrednim proizvođačima, predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predstavnicima poljoprivrednih zadruga o mjerama podrške poljoprivrednoj proizvodnji u Semberiji koje se trenutno nalaze u fazi izrade.
Stevan Trivković, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu izjavio je da su poljoprivrednici upoznati sa programom razvoja poljoprivrede i sela u naredne tri godine, očekujući prijedloge i sugestije od poljoprivrednika koje će biti ugrađene u nacrt programa trogodišnjih mjera.

„Strateški okvir u kojem se krećemo je razvoj sektora stočarstva, proizvodnje voća i povrća, te sektora ruralnog razvoja. Naš cilj i želja je da dođemo do budžeta za poljoprivredu od šest odsto ukupnog gradskog budžeta“, naglasio je Trivković.


Slobodan Petrić, u ime Udruženja proizvođača svinja RS, izjavio je da poljoprivredni proizvođači nisu optimisti da će budžet za poljoprivredu dostići planiranih šest odsto, ali da pomaci u republičkom budžetu postoje u tom pravcu.

„Imali smo interventni otkup svinja u prošloj godini i jednu intervenciju u januaru i februaru ove godine, u iznosu od 50 KM od resornog ministarstva. Što se tiče Agrarnog budžeta grada Bijeljina, limit je sveden na 1.000 KM, što predstavlja minimalna sredstva za subvencije u svinjogojstvu. Predložili smo da se formira budžetska rezerva, jer se svake godine javljaju problemi u nekom od poljoprivrednih sektora“, izjavio je Petrić, izrazivši nadu da će gradski poljoprivredni budžet biti povećan za nekih 500.000 KM, u odnosu na prošlogodišnji.
Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice pozdravio je najavu gradonačelnika Petrovića da se češće organizuju ovakvi sastanci, jer su poljoprivredni proizvođači u prošloj godini bili ugroženi na više načina.

Mićo Živić, predsjednik Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“  naglasio je mogućnost korištenja predpristupnih evropskih fondova u poljoprivredi, istakavši da  se sa dobrom poslovnom idejom može uspjeti.

Mladen Savić je govorio u ime povrtlara o skupim repromaterijalima i nedostatku radne snage u poljoprivredi, dok je Goran Simić iz Velike Obarske  govorio o potrebi pružanja podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.
Gradonačelnik Ljubiša Savić posebno je naglasio potrebu usmjeravanja budžetskih sredstava na razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, istakavši da je opredjeljenje Gradske uprave da se kreće u pravcu ostvarenja agrarnog budžeta od šest odsto. On je tom prilikom podržao ideju formiranja „agrarne rezerve“ koja bi služila za otkup poljoprivrednih tržnih viškova.

Semberija info