VRTIĆANCI OBILjEŽILI 22. MART, MEĐUNARODNI DAN VODA :: Semberija INFO ::

 

VRTIĆANCI OBILjEŽILI 22. MART, MEĐUNARODNI DAN VODA


Međunarodni dan voda, koji se već 29 godina obilježava širom svijeta, obilježili su i mališani najstarije bijeljinske predškolske vaspitno-obrazovne ustanove, Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“. Tog dana su im u posjetu došli predstavnici Javne ustanove ,,Vode Srpske“ i donijeli prigodne poklone.
 
Kako su istakli u vrtiću, aktivnosti vezane uz vodu provode se od djetetovog prvog dolaska u ovu predškolsku vaspitno-obrazovnu ustanovu, pa sve do polaska u školu. Već kod pranja ruku djecu uče da kad operu ruke zatvore slavinu, a prilikom pranja zuba podstiče ih se da se koriste čašom, kako voda ne bi tekla nepotrebno.

 
-Čuvajte vodu, ona je naše najveće bogatstvo, poručili su predstavnici javne ustanove ,,Vode Srpske“ koji su svakom mališanu uručili i po edukativnu publikaciju koja govori o značaju vode. Najmlađim sugrađanima su na zanimljiv i njima razumljiv način ukazali koliko voda znači ljudima, u njihovim domaćinstvima, školama, vrtićima i na radnim mjestima, koliko znači za uzgoj hrane, za poljoprivredu i industriju, kao i očuvanje prirode. Ukazali  su da je život čovjeka nemoguć bez vode i da je zbog toga od neprocjenjive važnosti zaštita vode kao resursa od kojeg zavisi opstanak čovječanstva, jer, voda je život.
 
-Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim bogatstvom, a najvažniji zadatak našeg društva je da sačuva obnovljive izvore kvalitetne vode za buduće generacije. To se može postići samo kroz očuvanje životne sredine, smanjenje zagađenja i racionalno korištenje vode“, izjavio je direktor ,,Voda Srpske“ Miroslav Milovanović.   
 
Ovom prilikom je navedeno i da tema Svjetskog dana voda 2021. godine govori o tome šta voda znači ljudima, o istinskoj vrijednosti vode i na koji način ljudi mogu da zaštite i sačuvaju vodu kao vitalni resurs.  
 
U vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ zahvalni su na ovoj posjeti i poklonima koji su stigli iz ,,Voda Srpske“, a goste su dočekali naoružani znanjem o vodi.
 
-S mališanima provodimo aktivnosti čiji su ciljevi osvještavanje o ulozi vode u svakodnevnom životu ljudi, kao i o važnosti štednje i sprečavanja zagađivanja. Ovakvim aktivnostima važno nam je podsticati ekološku svijest i pozitivan odnos prema okolini kod djece, istraživačkim aktivnostima stvarati iskustva o uzročno-posledičnim vezama u prirodi, te omogućiti djeci aktivnosti u kojima nešto uočavaju, pretpostavljaju, procjenjuju i sami pronalaze rješenja, ističe direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović koji kaže da u ovoj ustanovi veliku pažnju poklanjaju ekološkim temama, a pored obilježavanja Svjetskog dana voda izdvaja i dugogodišnje učešće u ekološkoj akciji ,,April- mjesec čistoće“.

Semberija info

 
                                           
 
.