PLANINARSKO EKOLOŠKO DRUŠTVO MAJEVICA BIJELjINA: Otvoreno pismo gradonačelniku Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

PLANINARSKO EKOLOŠKO DRUŠTVO MAJEVICA BIJELjINA: Otvoreno pismo gradonačelniku Bijeljine


Nakon što su juče predstavnici Planinarsko ekološkog društva ,,Majevica’’ imali konstruktivan sastanak sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem, na kojem su imali priliku da izraze zabrinutost po pitanju kvaliteta vazduha u Bijeljini, postojanja divljih deponija, te zabrinjavajućoj situaciji kada je riječ o čistoći rijeka i vodotoka uputili su i otvoreno pismo gradonačelniku.

- Kao ekološko društvo i veliki zaljubljenici i poštovaoci prirode i kao zabrinuti građani i stanovnici grada Bijeljine iznijeli smo neke prijedloge po ovim pitanjima. Sastanku su prisustvovali članovi Društva zaduženi za pitanja ekologije Helena Stojić  i Milenko Krsmanović, kao i predsjednik Društva Milojko Todorović'', navode iz PED ,,Majevica'' i naglašavaju da je otvoreno pismo gradonačelniku sa preciznim prijedlozima, a sve u cilju rješavanja aktuelnih problema u Bijeljini.

- Planinarsko ekološko društvo ,,Majevica” Bijeljina osnovano je 1988. godine i  djeluje u sastavu Planinarskog saveza Republike Srpske. Naša misija je promovisanje  planinarenja,  zdravog načina života, zaštita životne sredine, kao i organizovanje  jednodnevnih  i višednevnih planinarskih pohoda i izleta. Kao skroman doprinos širenju  zdravog načina života i druženja  sa prirodom uredili  smo  pješačke  staze  koje  se  protežu  obroncima  Majevice.  Prije  pandemije  izazvane virusom kovid-19  često smo organizovali planinarske šetnje, a naše staze i dom posjećivao je veliki  broj  planinara,  rekreativaca,  djece  školskog  uzrasta  i  ljubitelja  prirode  iz  BiH  i okruženja,  što je doprinosilo  i turističkoj promociji grada Bijeljine.

Prethodnih godina, u sklopu akcije „April-mjesec čistoće“ organizovali smo ekološke akcije čišćenja  na lokacijama kod našeg planinarskog doma i prostorima kuda prolaze naše planinarske staze, te na taj način skretali pažnju i ukazivali na veliki problem bacanja  i odlaganja  smeća na mjestima koja za to nisu predviđena i stvaranja  divljih deponija.

Kao ekološko društvo i veliki zaljubljenici i poštovaoci prirode i kao zabrinuti građani i stanovnici grada Bijeljina, želimo da Vam skrenemo pažnju  na alarmantnu situaciju kada je u pitanju  kvalitet vazduha koji udišemo, kao i na postojanje i svakodnevno povećanje  broja divljih deponija, te zabrinjavajuću  situaciju kada je riječ o čistoći naših rijeka i vodotoka. Prije svega, želimo da Vas upozorimo na izuzetno visok stepen zagađenosti vazduha koji gotovo tokom cijele godine premašuje gornje  granične vrijednosti, te umnogome utiče na zdravlje naših sugrađana i pogoršanje hroničnih respiratornih bolesti. Podsjetićemo da je prethodne sedmice Bijeljina bila na neslavnom prvom mjestu najzagađenijih gradova u Evropi.

Zbog svih iznesenih problema predlažemo:

1. transparentno mjerenje  zagađenja  vazduha sa prikazanim graničnim vrijednostima, te svakodnevno izvještavanje  građana o rezultatima putem sredstava javnog infprmisanja ili već postojećih displeja u gradu;
2. zabranu  gradnje  objekata  sa  grijanjem  na  čvrsto  gorivo,  kao  i  podsticaj  i  odobravanje benefita za one koji doprinose ekološki prihvatljivijem načinu grijanja (toplotne pumpe, pelet, gas i slično);
3. razmotriti mogućnosti grijanja  grada na geotermalnu energiju;
4. ugrađivanja  filtera na zgrade koje već imaju peći na čvrsto gorivo;
5. povećanje  broja zelenih površina koje mogu djelimično uticati na smanjenje zagađenosti vazduha ;
6. započeti sa mjerenjem  koncetracije ambrozije u vazduhu, po uzoru na mjerenja  koja se tim povodom vrše u Banja Luci  i nekim drugim gradovima, zbog ogromnih problema sa alergijama koje kod naših sugrađana izaziva ova biljka;
7. povećanje  broja kontejnera po stambenim jedinicama i kanti za smeće po cijelom gradu;
8. redovnije čišćenje  gradskih ulica i odvoz smeća;
9. sankcipnisanje  i kažnjavanje svih koji ne poštuju zakon, bilo da bacaju otpatke na ulici ili odlažu smeće na divljim deponijama (kroz izmjene zakona koji će propisivati veće  kaznene mjere,  dodatno angažovanje  komunalnih policajaca i postavljanje kamera na mjestima gdje se stvaraju divlje deponije );
10. pravilno odlaganje,  skladištenje  i lagerovanje  amalaže od pesticidnih sredstava'', precizirano je u otvorenom pismu Planinarsko ekološkog društva ,,Majevica'' Bijeljina koje je upućeno gradonačelniku Bijeljine.

Planinarsko ekološko društvo ,,Majevica'' Bijeljina