PANDEMIJA KORONA VIRUSA OSTAVILA VELIKI TRAG :: Semberija INFO ::

 

PANDEMIJA KORONA VIRUSA OSTAVILA VELIKI TRAG


Ukupan broj potvrđenih slučajeva kovid-19 na području Bijeljine od pojave korone, zaključno sa 12. februarom ove godine, je 4.263, podaci su kojima raspolaže Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina. Broj osoba koje su bile pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj izolaciji, odnosno karantinu u kućnim uslovima,  je 13.585. Prvi slučaj korona virusa u Bijeljini zabilježen je 19. marta prošle godine. Nakon toga mnogo čega se promijenilo. Ljudi su postali oprezniji, maske su postale neizostavan dio svakodnevice, a uslijedile su i određena ograničenja i mjere koje su se odnosile na rad ugostiteljskih objekata, trgovina, kafića. Nove mjere, izazovi, ali i novi način života na koji su građani Bijeljine morali da se naviknu nisu bili ništa drugačiji u odnosu na ostale zemlje u regionu.
 
-Kada je riječ o samoj epidemiološkoj situaciji na ovom području, ona je pratila dinamiku kretanja epidemije kako u Republici Srpskoj, tako i u zemljama u okruženju, ocjenjuje načelnik Higijensko-epidemiološke službe Zoran Dakić.



-Posmatrajući cijeli tok epidemijske krive jasno su uočljiva dva talasa. Prvi, manji talas javljanja potvrđenih slučajeva započeo je 19. marta i trajao do 3. aprila. Nakon tog perioda, sve do početka maja nije bilo prijavljenih slučajeva. U maju su evidentirana dva slučaja i još nekolicina početkom juna. Drugi talas epidemije, koji još traje, započeo je krajem juna sa pikom u julu i novembru prošle godine i mnogo većim stopama javljanja. Epidemiološka situacija prošle godine se, shodno navedenim podacima, kretala od uobičajene, nesigurne, nepovoljne do vrlo nepovoljne u julu i novembru“, ističe dr Dakić, koji trenutnu epidemiološku situaciju kovida-19 na području grada Bijeljina ocjenjuje kao nesigurnu.
 
Dom zdravlja Bijeljina – čvrst oslonac u očuvanju zdravlja građana

Jedna od prvih linija odbrane u borbi protiv kovida-19 prošle godine bio je, upravo, Dom zdravlja Bijeljina. Od početka epidemije Dom zdravlja postupao je u skladu sa svim važećim aktima, propisima i upustvima nadležnih institucija, kao i internim procedurama ove ustanove. Prema potrebama, organizovan je rad određenih zdravstvenih službi tako da pružaju 24-časovnu zdravstvenu zaštitu.

-Od početka avgusta prošle godine izvršena je reorganizacija aktivnosti Doma zdravlja s ciljem dodatnog poboljšanja epidemiološke situacije. Pooštren je epidemiološki nadzor, unaprijeđen rad kovid ambulanti za odrasle, formirane nove kovid ambulante za djecu uzrasta do šest godina, kao i Ambulanta za kovid sumnjive slučajeve pri Službi hitne medicinske pomoći. Povećan je broj trijažnih punktova na ulazima u objekte Doma zdravlja Bijeljina“, kaže Dakić i napominje da je izazova bilo mnogo ali da su uprkos toj činjenici, Dom zdravlja  i Higijensko-epidemiološka služba neprekidno bili a i sada su, kako kaže, čvrst oslonac u očuvanju i unapređenju zdravlja građana Bijeljine i prva linija odbrane u borbi protiv kovid-19 na području grada. 
 
Bolnica „Sveti vračevi“–domaćinskim odnosom odgovorila na izazove

Ogroman teret, kada je riječ o borbi protiv korona virusa, bio je i na bijeljinskoj bolnici. U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da su dosta korektno odgovorili na izazove koje je donijela korona, te da su zahvaljujući pravovremenim odlukama i potezima uspjeli da idu u susret pandemiji, a ne da je sustižu.

-Svakako da je pandemija ostavila traga,  kada je riječ i o bijeljinskoj bolnici. Tokom prošle godine bili smo u velikim problemima, ali moram reći da smo prvenstveno domaćinskim odnosom, ali i činjenicom da smo se u nekim ranijim uslovima pripremali za pandemiju, dosta korektno odgovorili na izazove. Naša najveća prednost je što smo prave odluke donosili u pravo vrijeme. Jedna od pravih odluka bila je sredinom jula, da se izgradi još jedna kovid bolnica. Već tada smo znali da će nam, nažalost, biti potrebna“, kaže direktor Bolnice „Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović.
 
U oktobru prošle godine otvorena je još jedna kovid bolnica sa Jedinicom za intenzivnu njegu, koja je opremljena po svim evropskim standardima i gdje se smještaju najteži bolesnici.

-Osposobili smo dvije kovid operacione sale i adaptirali staru zgradu bolnice za rad poliklinike. Bijeljinska bolnica sada ima na raspolaganju tri kovid bolnice, jer je na naš zahtjev, Gradski krizni štab Bijeljine ustupio na privremeno korištenje prostorije JU Banje Dvorovi. Ukupan kapacitet naše dvije kovid bolnice je oko 100 kreveta, a u Banji Dvorovi moguće je smjestiti i do stotinu pacijenata“, kaže direktor bijeljinske bolnice.
 
Najviše hospitalizovanih u novembru

U prethodnih godinu dana bilo je nekoliko perioda kada se bilježio nagli skok novooboljelih čije je zdravstveno stanje zahtijevalo bolničko liječenje, a prema riječima Maksimovića, najteže je bilo od kraja oktobra do polovine decembra.

-Jedan od težih perioda bio je sredinom jula, kada sam preuzeo dužnost direktora Bolnice, kada se za samo nekoliko dana broj pacijenata u kovid bolnici povećao za pet puta. Ipak, najteži period bio je od kraja oktobra do polovine decembra. U novembru smo imali najviše hospitalizovanih bolesnika u kovid bolnicama. Ne liječenju je bilo više od 130 oboljelih. Međutim, ni u tom, najtežem periodu u bolnici se nije tražio krevet više, jer mi smo se za taj scenarij ranije pripremili i spremno ga dočekali“, ističe Maksimović.
 


Kako kaže, do sada je u kovid ambulantama pregledano oko 10.000 pacijenata pozitivnih na kovid-19 ili se sumnjalo na virus, od kojih je na liječenju zadržano oko 1.400 bolesnika. Više od polovine hospitalizovanih  bilo je sa teškom kliničkom slikom, obostrane pneumonije, a ostali sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su lakši slučajevi liječeni u kućnim uslovima. Među teškim slučajevima, bilo je i mlađih osoba.

-Moram da podsjetim i da je u našim kovid salama rođeno 14 beba i da je sve prošlo odlično, bez ikakvih komplikacija. Imali smo i kovid pacijente koji su trebali da se operišu u kovid salama, a koji su udaljeni više od 150 kilometara od Bijeljine, sa regije koja, inače, ne pripada bijeljinskoj Bolnici“, kaže Maksimović, koji napominje da su najbolje priznanje za bijeljinsku bolnicu, upravo, pacijenti iz svih krajeva RS koji su bili uspješno zbrinuti u ovoj ustanovi, u trenucima kada kod drugih nije bilo mjesta. 
 
Zdravstveni radnici

Od početka korona krize zdravstveni radnici su podnosili najveći teret u borbi protiv virusa korona. Kada je riječ o zaposlenima, Maksimović kaže da je zadovoljan.

-Zadovoljan sam zdravstvenim radnicima. Najveći broj njih radi dobro. Ispunjavali su zadatke. Bilo je i onih koji su pokušavali da ovu krizu iskoriste, međutim takvih je manje. I tu smo, zahvaljujući našoj dobroj odluci da u kovid bolnicama rade dobrovoljci, dosta toga dobili. Dobili smo srećne, zadovoljne, nasmijane zdravstvene radnike, a menadžment će naći načina da im se oduži, u skladu sa našim mogućnostima“, ističe direktor bolnice ,,Sveti vračevi’’ Zlatko Maksimović.
 
Semberija info