AMBASADORKA AUSTRIJE U POSJETI BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

AMBASADORKA AUSTRIJE U POSJETI BIJELjINI


O jačanju saradnje Bijeljine i Austrije
 
Ambasadorka Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartman posjetila je danas Bijeljinu gdje je sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem razgovarala o modelima međusobne saradnje.  
 
Izražavajući zadovoljstvo boravkom u, kako kaže,  lijepom gradu Bijeljini, ambasadorka Urlike Hartman  je sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem razgovarala o brojnim temama, a zaključak je da se već postojeća saradnja može značajno proširiti.
 
-Imala sam priliku da čujem od gradonačelnika njegovu viziju razvoja Bijeljine tokom ovog mandata, a naglasio je da se Bijeljina razvija prema Agendi 2030 i prema Evropskoj uniji. Naravno, u ostvarenju tog cilja Bijeljina ima podršku Austrije“, izjavila je gospođa Hartman koja je na dužnosti ambasadorke Austrije u BiH dvije godine.
 
Izuzetno pozitivnim ocijenila je to što se razgovaralo o konkretnim problemima koji ovdje postoje, a, između ostalog, bilo je govora o ekologiji, zagađenju vazduha. Kako kaže, nisu to problemi samo u Bijeljini, nego je to ogroman problem u čitavoj BiH i čitavoj Evropi.
 
-Ima još jedan problem na koji su mi moji domaćini ukazali, a i tu je riječ o problemu koji je prisutan kako u ovoj, tako i zemljama regiona. Radi se o odlasku mladih ljudi iz zemlje i mislim da svi zajedno moramo raditi na tome da se taj tzrend zaustavi“, smatra ambasadorka Hartman  koja je izrazila zadovoljstvo spremnošću lokalne vlasti da radi sa mladim ljudima i da im pruži perspektivu boljeg života ovdje. Kako kaže, Austrija je spremna pomoći i u tome.
 
-Važna je saradnja. A znam, svugdje su demokratski procesi, i u Evropi ima različitih ideja, ali na kraju mora da postoji odgovornost svih političkih stranaka da sarađuju i da rade za dobrobit svih građana“, naglašava ambasadorka Urlike Hartman.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izrazio je zahvalnost Austriji za sve što je do sada uradila u Bijeljini, te izrazio spremnost za još većim i jačim stepenom saradnje.
 
-Ta saradnja se odnosi na područje privrede, područje očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine, te razvojnimprogramima za mladu populaciju, vladavinu prava i poboljšanje sveukupnog društvenog ambijenta,“ navodi Petrović naglasivši da je Austrija svrst i stabilan partner na evropskom putu.

 
-Ostajemo posvećeni svim onim ciljevima koji će nas dovesti do toga da se u Bijeljini živi ljepše“, obećava Petrović.
 
On kao gorući problem u Bijeljini navodi privredni ambijent, te izražava očekivanje da će Austrija u tome pružiti svoju pomoć omogućavajući ostvarivanje kontakata sa inostranim privrednicima. Naveo je da je nezaposlenost gorući problem u Bijeljini, što potvrđuje podatak da je krajem prošle gopdine na Birou za zapošljavanje bilo preko 9.000 naših sugrađana koji aktivno traže posao.
 
-Među problemima sa kojima se suočava Bijeljina, ali i druge lokalne zajednice, je visok stepen zagađenosti vazduha. Taj problem se može umanjiti korištenjem solarne energije, a tu je i dovođenje gasa u naš grad. Užurbano radimo na dobijanju svih neophodnih dozvola kako bi ovaj alternativni vid energije bio dostupan za svakog građanina“, kaže Petrović.
 
Gradonačelnik Petrović je izrazio spremnost  da u što kraćem roku sve neophodne dozvole dobiju domaći i inostrani privrednici, te naglasio da  su na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.
 
-Stavljamo se na raspolaganje privrednicima. U okviru nadležnosti i poštovanja zakonskih procedura ostajemo posvećeni vladavini prava i politike koja će biti posvećena saradnji, a ne politici podjela“, kaže Petrović.  

Semberija info