Moramo promijeniti ekološku sliku našeg grada! :: Semberija INFO ::

 

Moramo promijeniti ekološku sliku našeg grada!


Bijeljina obara crne rekorde, kada je riječ o zagađenosti vazduha. Ovih dana je bila najzagađeniji grad u Evropi! Informacija o zaštiti životne sredine, koja se u ranijem periodu našla pred odbornicima, potvrdila je da je koncentracija čađi i mikročestica najveći uzročnik zagađenja vazduha u našem gradu. 

Pitanje svih pitanja jeste kakve mjere moramo hitno preduzeti, da bismo zaštitili zdravlje stanovništva?!

Lično smatram da je neophodno:

- Posredstvom olakšica i subvenicija građanima i privrednicima koji grade objekte omogućiti uvođenje ekološki prihvatljivijeg grijanja - toplotne pumpe, biomasa i slično. Takođe, stimulisati i prelazak onih koji su ranije izgradili objekte da pređu na neki od ekološki prihvatljivih vidova grijanja. 

- Izmjestiti Gradsku toplanu izvan gusto naseljene gradske zone i čim se stvore uslovi prebaciti se na gas kao energent. Istovremeno se mora investirati u širenje toplotne mreže i priključenje što većeg broja korisnika na ovaj sistem, čime bi se znatno doprinijelo smanjenju zagađenja vazduha;

- Razviti sistem gradskog javnog prevoza, čime me bi bilo smanjeno zagađenje izduvnim gasovima;

S obzirom na to da nema redovnih budžetskih sredstava za ovu namjenu, stava sam da ne treba bježati ni od kredita, a znam i da razne fondacije finansiraju ovakve ,,zelene aktivnosti". Zdravlje ljudi nema cijenu!

Od izuzetne važnosti je da kao lokalna zajednica pokrenemo inicijativu i u rješavanje svih ovih problema uključimo struku kao ključni faktor, a da se resorno nadležna odjeljenja u punom kapacitetu stave na raspolaganje za operativne poslove.

Na Skupštini grada je da održi tematsku sjednicu i podrži sve one predložene mjere koje će omogućiti da potpuno promijenimo ekološku sliku našeg grada, već do sledeće grejne sezone.

Preuzeto sa FB stranice predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića