Gradska boračka organizacija i bijeljinska Gradska uprava: Obilježen Dan boraca Republike Srpske i Dan boračke organizacije RS :: Semberija INFO ::

 

Gradska boračka organizacija i bijeljinska Gradska uprava: Obilježen Dan boraca Republike Srpske i Dan boračke organizacije RS


Boračka organizacija Grada Bijeljina danas je, na Svetog Trifuna, 14. februara, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina organizovala obilježavanje Dana boraca Republike Srpske i Dana Boračke organizacije Republike Srpske. 

Obilježavanje ovih značajnih datuma organizovano je kod  središnjeg spomenika borcima poginulim u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, gdje su položeni vijenci i cvijeće.



Prisutne je u ime Gradske boračke organizacije pozdravio Radan Ostojić, sekretar ove organicacije, naglašavajući da je ovaj skup prvenstveno organizovan u čast poginulih boraca, onih koji su svoje dijelove tijela izgubili braneći Otadžbinu, kao i svih boraca koji su odbranili svoj narod i svoju teritoriju.

- Na današnji dan 1804. godine u Orašcu je srpski narod donio odluku o podizanju Prvog srpskog ustanka. Ideje i načela koja su tada donijeta bile su vodilja u borbi srpskog naroda  u daljoj istoriji i stvaranju moderne srpske države. I mi smo vođenim tim načelima, od 92. do 1995. godine, prvi put u istoriji uspjeli da stvorimo Srpsku Republiku zapadno od rijeke Drine. U našoj borbi 21000  naših najboljih sinova dala je svoje živote, stvarajući Republiku Srpsku. Nakon rata bilo je 41000 ratnih vojnih invalida, a više od 200000 boraca učestvovalo je u stvaranju Republike Srpske i RS je garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima,'' podsjetio je Ostojić.



Miodrag Stevanović, predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije, je naglasio da su poginuli borci ,,najvažniji ljudi u proteklom Otadžbinskom ratu'' i da ih nikada ne smijemo zaboraviti.

- Radnici, seljaci, poučeni istorijom, pogotovo onom iz Drugog svjetskog rata i dešavanjima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, znali su da moraju braniti svoj narod, svoje porodice i obezbijediti im uslove gdje će moći da žive kao svoji na svome. Hvala Bogu i danas smo tu da uživamo u blagodetima slobode, u našem gradu Bijeljina koji pokazuje da smo se imali za šta boriti,'' precizirao je Modrag Stevanović.

Nažalost, rekao je Stevanović, ima značajan broj boraca koji loše žive. Svi učesnici rata očekuju više poštovanja prema njima i njihovoj žrtvi. Da se malo vodi brige o boračkim kategorijama potvrda je, kako tvrdi Stevanović, što ni u vrijeme pandemije korona ništa nije pomognuto borcima i njihovim porodica, čak nisu bila ni neka jednokratna davanja koja bi, bar malo, olakšala njihov život.

Da je Gradska uprava, koliko god je mogla, vodila računa o ovim kategorijama potvrdio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i obećao da će Gradska uprava učiniti sve da više pomogne ovoj kategoriji stanovništva.

- Mi imamo dužnost i obavezu da i na lokalnom, i republičkom nivou radimo na poboljšanju statusa demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca. Kada su oni ginuli patriotizam je bio braniti RS, a danas je patriotizam poboljšanje statusa boraca i čuvanje uspomena i tradicije na ono što su oni učinili. Čuvajući našu RS, mi moramo mladim naraštajima da prenosimo svu ovu tradiciju, a oni treba da čuvaju RS kao trajnu i ustavno nepromjenljivu kategoriju,'' poručio je prvi čovjek Grada Bijeljina.
                                                     
​Semberija info - V. Zelenović