DONACIJA SPECIJALNOG VOZILA I ZAŠTITNE OPREME DOMU ZDRAVLjA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

DONACIJA SPECIJALNOG VOZILA I ZAŠTITNE OPREME DOMU ZDRAVLjA BIJELjINA


U okviru Projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom", koji finansira Švedska, a  implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) za Dom zdravlja Bijeljina,  osigurano je specijalizovano vozilo za prevoz visoko rizičnog infektivnog otpada  (otpada koji potiče od pacijenata sa sumnjom i/ili oboljenjem od COVID-19) kao i ostalog medicinskog otpada, te zaštitna oprema za radnike, ambalaža za pakovanje, transport i skladištenje.

Ukupna vrijednost donirane opreme je 35.748,00 KM.
 

Specijalizovano, namjensko vozilo će olakšati kontrolu infekcije prilikom prevoza medicinskog otpada iz 25 područnih ambulanti koje su udaljene od centralnog objekta (najmanja udaljenost je 6 km a najveća 80 km) iz kojih se dovozi navedni otpad u centralno skladište.

Tokom pandemije u Domu zdravlja, povećane su  potrebe za ličnom zaštitnom opremom koju koriste zaposleni koji na bilo koji način dolaze u dodir sa COVID-19 pacijentima.

​Povećana je takođe i produkcija  medicinskog otpada koji nastaje  pri liječenju i dijagnostici COVID-19  pacijenata. Nabavkom opreme, povećana je sigurnost radnika, smanjeni su rizici i osiguran je  veći stepen  kontrole infekcija povezanih sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite unutar ustanove.