VODOSTAJ DRINE U PORASTU: UGROŽENA VIKEND NASELjA :: Semberija INFO ::

 

VODOSTAJ DRINE U PORASTU: UGROŽENA VIKEND NASELjA


Protok Drine u petak ujutro na mjernoj stanici Radalj iznosio je 1.867 m3 u sekundi, što je bilo dodatno upozorenje za bijeljinsku Civilnu zaštitu, čiji pripadnici na terenu konstantno prate stanje vodostaja.
 


Drina se izlila u priobalnom području mjesnih zajednica Janja i Amajlije i izlila se po dvorištima u vikend – naseljima.



Fikret Kremić, mještanin Janje, kaže da je naselje  bezbjedno, što se tiče opasnosti od poplava, jer su u međuvremenu izvršeni veliki regulacioni radovi u koritu rijeke Janje.

“Sada kod ljudi nema straha. Naselje je bezbjedno. Ranije je nakon svake jače kiše veći dio naselja bio poplavljen. Trenutno je u prekidu saobraćaj u Lešničkoj ulici koja vodi do eko – kampa. Vjerujem da vodostaj neće više rasti”, kaže Kremić.



U Eko – kampu u Amajlijama vodostaj Drine izuzetno visok. Obala utvrda, koja je izgrađena prije nepunu godinu dana, opravdala je svoje postojanje. Miodrag Đorić, vlasnik vikendice, kaže da Drina odavno  nije ovoliko narasla.
“Ranije je Drina opasno prijetila, otkidala je velike količine zemljišta. Sada je vikend – naselje bezbjedno.

Ponegdje je voda ušla u dvorišta”, kaže Đorić.



Pavle Jović, mještanin Amajlija, kaže da ćud rijeke Drine niko nikada nije odgonetnuo.

“Koga zmija ujede, plaši se i guštera. Kada Drina naraste na 2.000 m3 u sekundi, prijeti opasnost od plavljenja jednog dijela vikend naselja. Za sada nema opasnosti. Drinu stalno moramo pratiti. Mi smo u poplavama iz 2010. i 2014. godine pretrpjeli velike štete. Zbog toga sada strogo vodimo računa o visini vodostaja Drine. Strepimo od novih poplava. Posljedice od poplava dugo se saniraju, a bogami, odražava se i na naše zdravlje”, kaže Jović.



I vodostaj Save je u porastu, te trenutno iznosi oko + 911 cm, a kada dostigne kotu od +970 cm na vodomjernoj stanici Jamena uslijediće proglašavanje redovne odbrane od poplava.



Semberija info