BIJELjINA BEZ USVOJENOG BUDžETA ZA TEKUĆU GODINU! :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA BEZ USVOJENOG BUDžETA ZA TEKUĆU GODINU!


Grad Bijeljina je u 2021. godinu ušla bez budžeta, iako je zakonski rok za usvajanje tog strateškog dokumenta istekao polovinom decembra prošle godine. Prema Zakonu o budžetskom sistemu RS, „lokalne zajednice bile su dužne da do 15. decembra prošle godine usvoje budžet, jer ako se ne usvoji budžet u tekućoj godini za narednu, 1. januara stupa na snagu privremeno finansiranje, koje može da traje do 30. juna tekuće godine, a nakon isteka tog roka postupa se u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi“, tumačenje je ministarstva finansija RS.
 
Kako funkcioniše Grad Bijeljina?

S obzirom da je u Bijeljini na snazi privremno finansiranje, pojašnjenje kako to trenutno funkcioniše, pitali smo Gordanu Petrović iz Odjeljenja za finansije Grada Bijeljina.

- Grad Bijeljina, zbog okolnosti vezanih za provođenje izbornog procesa i složene epidemiološke situacije, nije okončao proceduru usvajanja Odluke o budžetu za 2021. godinu, do kraja prethodne, 2020. godine. S obzirom na tu činjenicu, a u skladu sa članom 38. stav 3 Zakona o budžetskom sistemu RS (Službeni glasnik Republike“, broj 121/12, 52/14, 105/15 i 15/16, od 1. jnuara 20121. godine, stupilo je na snagu privremeno finansiranje prvog kvartala tekuće godine u visini jedne četvrtine budžeta usvojenog za prethodnu fiskalnu godinu. Kvartalni plan rasporeda sredstava za 2020. godinu se nalazi u Odluci budžeta Grada Bijeljina za 2020. godinu i objavljen je u Službenom glasniku Grada Bijeljina broj 23/19“, pojašnjava Petrovićeva i naglašava da Grad Bijeljina ulaže maksimalne napore da se redovno izmiruju obaveze i da se problemi u tom domenu svedu na najmanju moguću mjeru, odnosno da se obezbijedi normalno funkcionisanje Gradske uprave.
 
Do kog perioda može da traje privremeno finansiranje?

-Privremeno finansiranje, po Zakonu o budžetskom sistemu RS, može da traje do 30. juna tekuće godine, a ukoliko budžet ne bude usvojen do tog datuma, Grad Bijeljina neće moći da koristi sredstva sa transakcionih računa, sve do usvajanja ovog strateškog dokumenta Grada Bijeljina“, naglasila je Gordana Petrović.

Semberija info