BIJELjINA: GRADSKA UPRAVA I SAVEZ SINDIKATA NASTAVLjAJU DOBRU SARADNjU :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: GRADSKA UPRAVA I SAVEZ SINDIKATA NASTAVLjAJU DOBRU SARADNjU


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović održao je sastanak sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić, predsjednikom Sindikata lokalne uprave i samouprave RS Brankom Zelenovićem i predsjednicom Sindikata komunalnih djelatnosti i građevinarstva RS Draganom Vrabičić.

- Konstatovali smo da je saradnja u prethodnom periodu bila dobra i da ćemo nastaviti da unapređujemo dosadadašnju saradnju. Činjenica je da su zbog pandemije virusa korona lošiji finansijski rezultati poslovanja u svim javnim institucijama i privrednim subjektima i suočeni sa tim izozovima, konstatovali smo da sva ta dešavanja ne smiju i neće ostavljati posljedice po prava radnika“, rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović. Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, istakla je da su gradonačelnika Petrovića upoznali o ulozi i djelovanju sindikata, kao i šta su čije nadležnosti. 



- Otvorili smo pitanje lokalne uprave sa pozicije radnika i zaposlenih u lokalnoj upravi. Jako je važno da se dođe do novog kolektivnog ugovora kojim će se na bolji i kvalitetniji način regulisati prava svih zaposlenih u lokalnoj upravi u Bijeljini, gdje inače nema dugovanja prema radnicima. Važno je da imamo efikasnu i dobru lokalnu upravu koja će biti na usluzi građanima ovog grada“, rekla je Mišićeva i dodala da su razgovarali i o lokalnim preduzećima koja su u nadležnosti grada, prije svega komunalnih preduzeća i vodovoda.



- Za sindikat je jako važno da se poštuju radnička prava“, rekla je Mišićeva i naglasila da je pandemija korona virusa doprinijela otpuštanju jednog broja radnika i da negativno utiče na nova zapošljavanja. Mišićeva je izrazila očekivanje da će saradnja sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem biti dobra. Predsjednik Sindikata lokalne uprave i samouprave RS Branko Zelenović je sastanak ocijenio izuzetno uspješnim.

- Razgovarali smo o radnicima i radničkim pravim, o prijedlogu i nacrtu novog ugovora, jer je posebni kolektivni ugovor na snazi do 1. marta. Nadamo se da ćemo narednog mjeseca potpisati novi pojedinačni kolektivni ugovor, na kom rade naše pravne službe i da će prava radnika biti još zaštićenija“, rekao je Zelenović i dodao da je saradnja sa Bijeljinom u prethodnom periodu bila uspješna i da se nada da će tako i nastaviti. Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika komunalnih djelatnosti i građevinarstva  RS, rekla je da su razgovarali o položaju radnika u ovom sektoru i da su dobili podršku gradonačelnika da će se nagomilani problemi u preduzećima ove djelatnosti adekvatno rješavati.

Semberija info - O. Stjepanović
​Foto - B. Milošević