OPZ AGROFARMER JANjA: POČELE PRIPREME ZA SJETVU KROMPIRA :: Semberija INFO ::

 

OPZ AGROFARMER JANjA: POČELE PRIPREME ZA SJETVU KROMPIRA


Директор ОПЗ Агрофармер Мујо Богаљевић
Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ iz Janje počela je aktivnosti u novoj sjetvenoj sezoni. Tokom prethodnih nekoliko godina kao najvažniji i najobimniji posao im se nametnula proizvodnja krompira za Fabriku sušenog voća i povrća „Semberka“ iz Janje. 

Saradnja na ovom polju datira već nekoliko godina, ali je, poslovično nepovjerljivim semberskim poljoprivrednicima, tek 2019. godina pokazala koliko je OPZ „Agrofarmer“ sigurna spona između težaka i kompanije „Bingo“, pod čijim poslovnim kišobranom posluje „Semberka“. Poslovni odnos dvije strane se odvija na način da „Bingo“ na početku sezone obezbijedi sjemenski materijal i vještačka đubriva za poljoprivrednike, dok će se cijena tih artikala obračunati i naplatiti prilikom predaje krompira na kraju sezone. Prvi obimniji ciklus ovakvog načina saradnje počeo je 2019. godine kada 69 kooperanata zasijalo 40 hektara. Obezbijeđen otkup, sjemenski materijal i đubrivo koji proizvođači nisu morali plaćati na početku sezone, redovna isplata preuzetog krompira, te odlična organizacija cijelog procesa od strane OPZ „Agrofarmer“ uslovila je još veći odziv zainteresovanih kooperanata i povećanje površina zasijanih krompirom za sljedeću, 2020. godinu/sezonu. Tada je 75 poljoprivrednika zasijalo 80 hektara krompira. 



Za tekuću 2021. godinu prijavilo se 82 kooperanata koji će industrijske sorte krompira  zasijati na površini od 85 hektara. Ovih dana započela je podjela sjemenskog materijala i pripadajućih đubriva za prijavljene kooperante sa područja Janje, Crnjelova, Trnjaka i Kojčinovca.

Prvi koraci u procesu organizovane proizvodnje i otkupa krompira napravljeni su uz asistenciju Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica koje je sufinansiralo nabavku sjemenskog krompira i đubriva. Raduje činjenica da je ovaj projekat izašao izvan, u startu postavljenog okvira (humanitarne) pomoći povratnicima u Janji. Proizvodnja industrijskog krompira se, unazad dvije godine, realizuje  na tržišnim principima, uz uključivanje poljoprivrednika iz cijele Semberije. Na zadovoljstvo svih!

Semberija info - I. Gutić