GRADONAČELNIK PETROVIĆ NAJAVIO TUŽBE :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK PETROVIĆ NAJAVIO TUŽBE


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović održao je danas pres-konferenciju povodom aktuelnih događaja na konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada.

Gradonačelnik je izjavio da je aktuelna skupštinska većina, na sjednici održanoj 25. januara, prekršila Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi, Poslovnik o radu i Statut Grada Bijeljine. Takođe, najavio je i tužbe protiv onih koji su prekršili zakon.

Petrović je dodao da su imenovanja vršioca dužnosti gradskih odjeljenja u suprotnosti sa svim načelima demokratije, te dokaz da nikakav kompromis ne postoji.

„Želio sam da stručni, savjesni i odgovorni ljudi budu na tim funkcijama, ali nisam naišao na razumijevanje skupštinske većine. Od deset prijedloga samo je jedan prihvaćen. To je klasična opstrukcija mog rada. Legitimno je da odbiju moje prijedloge, ali  se mimo zakonskih procedura ne smiju donositi  takve odluke“, rekao je Petrović.

Savjetnik gradonačelnika za pravna pitanja Miodrag Bešlić pojasnio je da Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi  jasno kaže da je nadležnost gradonačelnika da predlaže imenovanje, ili razrješenje načelnika odjeljenja ili službe, te da Skupština bira nove u roku od 90 dana.



Bešlić je obrazložio da će, nakon što stručna služba Skupštine grada uradi rješenja o imenovanju vršioca dužnosti načelnika, postupiti  u skladu sa zakonskim pocedurama. Prvi korak biće podnošenje devet tužbi za pokretanje upravnog spora Okružnom sudu u Bijeljini koje mogu da podnesu gradonačelnik i druga lica, uključujući odbornike koji su prisustvovali sjednici i nisu podržali imenovanja.

On ocjenjuje da obrazloženje skupštinske Komisije za izbor i imenovanje, koja je bez saglasnosti gradonačelnika imenovala vršioce dužnosti načelnika gradskih odjeljenja nije u skladu sa zakonom.

Semberija info - Lj. Božić