Uspješan početak nastave u svim bijeljinskim školama :: Semberija INFO ::

 

Uspješan početak nastave u svim bijeljinskim školama


Đaci bijeljinskih osnovnih i srednjih škola ponovo su u školskim klupama- počelo je drugo polugodište. Nakon zimskog raspusta, koji je počeo 29. decembra 2020. godine, a završio 19. januara 2021. godine, školsko zvono je 20. januara, nakon nešto više od tri sedmice odmora, označilo početak drugog polugodišta u 12 osnovnih i šest srednjih škola u Bijeljini.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave grada Bijeljine su, nakon što je i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske izdalo saopštenje da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi, potvrdili da je cjelokupan nastavni proces  organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona. 

,,Prije par dana u  posjeti nam je bila pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović  i tom prilikom konstatovala da su škole spremne da otvore vrata đacima i da drugo polugodište u bijeljinskim školama može početi“, kaže  Ljubica Mlađenović, šefica Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu.

Prema njenim riječima, plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventualne pojave simptoma kovida-19 tokom boravka u školi kod učenika i nastavnika.

Izražavajući zadovoljstvo što je epidemiološka situacija dozvolila da se školska godina nastavi, mada je bilo nedoumice da li će raspust biti produžen do prvog februara.

,,Podaci su pokazali da za tim nema potrebe, jer je epidemiološka situacija sada povoljnija nego što je bila u decembru i ranijih mjeseci. Primjera radi, od oko 12 000 bijeljinskih učenika  bilo je 197 pod nadzorom,  prije par dana taj broj je samo sedam lica. To najbolje oslikava stanje na području našeg grada“, navodi Ljubica Mlađenović koja kaže da kada je riječ o organizovanju nastave, i dalje je trajanje časova ograničeno na 20 minuta. 

Poručila je da je veoma važno da i dalje budemo oprezni, jer se još uvijek nalazimo u vanrednoj situaciji, te da treba da poštujemo sve mjere kako bi sačuvali zdravlje u školama.  

Za nastavak školske godine, kako su potvrdili u Odjeljenju za društvene djelatnosti,  obezbijeđeni su i svi tehničko-tehnološki uslovi za nesmetano izvođenje nastavnog procesa. Oni su izrazili uvjerenje da će u svim srednjim, osnovnim i područnim školama u nastavku školske godine, uz pridržavanje propisanih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona,  rad za sve biti ugodan i da će u pozitivnoj atmosferi dovesti do ispunjenja zadataka. Drugo polugodište važno je za sve učenike, posebno za one završnih razreda osnovne i srednje škole, jer od rezultata koje ostvare zavisiće da li će uspjeti da se upišu u škole koje žele.

​Semberija info