Sastanak u Gradskoj upravi Bijeljina o trasi budućeg auto – puta :: Semberija INFO ::

 

Sastanak u Gradskoj upravi Bijeljina o trasi budućeg auto – puta


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić razgovarao je danas (četvrtak) o planiranoj trasi budućeg auto – puta kroz Semberiju sa načelnicima Ugljevika i Lopara, Vasilijem Perićem i Radom Savićem, te sa stručnim saradnikom načelnika Zvornika Miletom Jovićem.

„Trasa novog auto – puta treba da bude udaljena nekoliko kilometara od centra Bijeljine i auto - put treba da poveže putne pravce za Ugljevik, Lopare  i Zvornik. Istovremeno treba da bude povezan i pravac prema Šapcu, uključujući pavlovića put . Ovakav prijedlog, proistekao iz prostorno – planske dokumentacije RS i grada Bijeljina, biće razmatran i na Skupštini grada Bijeljina. Prije toga ćemo se konsultovati sa Vladom RS i resornim ministarstvima kako bismo izabrali najbolje rješenje. Želimo da se ispoštuje i stav Vlade Srbije koja insistira na zadržavanju dodirne tačke u Rači, na Savi, te da se ne dovodi u pitanje postojeći plan Brčko distrikta“.

Gradonačelnik Mićić je istakao da Srbija insistira i na povezivanju s auto – putem iz pravca Pavlović puta, ka Badovincima i Šapcu. On je naglasio da Ministarsstvo saobraćaja i veza Vlade RS predlaže trasu koja bi prolazila sjevernim dijelom Semberije, pored rijeke Save, što bi udaljilo grad Bijeljina, Ugljevik, Lopare i Zvornik od novog auto – puta.

„Mi predlažemo rješenje za koje imamo saglansost od privrednika grada Bijeljine, od predstavnika Područne privredne komore, ali i od gradonačelnika Zvornika i načelnika opština Ugljevik i Lopare. Iako bi ova varijanta, koju mi predlažemo, bila nešto skuplja, za nekih 70 – 80 miliona eura, ona je za sve nas puno prihvatljivija. Organizovaćemo sastanke i sa predstavnicima mjesnih zajednica, jer auto – put može bitno uticati na razvoj ove regije, na otvaranje ka Srbiji, Evropskoj uniji, Banjaluci i Sarajevu, ali i na zadržavanje ljudi na ovim prostorima“, naglasio je gradonačelnik Mićić.

Pravi efekti izgradnje novog auto – puta bili bi ostvareni ukoliko bi se ispoštovala predložena, tzv. „južna trasa“, izjavio je Mićić.

Sa predloženom trasom budućeg auto – puta saglasni su i predstavnici Zvornika, Ugljevika i Lopara.
Mile Jović, u ime gradonačelnika Zvornika rekao je da bi pomjeranje trase za skoro dvadeset kilometara sjevernije još više udaljilo Zvornik od auto – puta.

„Podržavamo prijedlog gradonačelnika Mićića da se uvaži interes ovih lokalnih zajednica“, rekao je Jović.

Rado Savić, načelnik opštine Lopare podržao je prijedlog gradonačelnika Mićića, istakavši da bi veliku korist od predložene trase imao veliki dio opštine Lopare, Priboj, Tobut, Peljave i Puškovac.

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik izjavio je da će izgradnja auto – puta dati ogroman doprinos ukupnom razvoju ove regije i grada Bijeljina.

„ Kada se već gradi auto – put, neophodno je doći do najboljeg rješenja koje će uvažavati interese svih građana koji žive na ovom području“, istakao je Vasilije Perić.

​Semberija info