ZLATAN LAZAREVIĆ: SA GRADONAČELNIKOM PETROVIĆEM DOGOVORENE AKTIVNOSTI ZA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

ZLATAN LAZAREVIĆ: SA GRADONAČELNIKOM PETROVIĆEM DOGOVORENE AKTIVNOSTI ZA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA U SEMBERIJI


Direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević ističe da je jučerašnji sastanak sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem bio veoma konstruktivan i da su dogovorili niz koraka koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju uslova za poljoprivredne proizvođače u Semberiji.

- Gospodin Petrović posjetio je Agrarni fond i imali smo veoma sadržajan sastanak koji je trajao skoro tri sata. Glavna tema sastanka bio je budžet Agrarnog fonda i pravilnik o dodjeli podsticaja za 2021. godinu, pri čemu smo prvenstveno razmotrili mogućnosti da budžet Fonda u ovoj godini iznosi šest odsto ukupnog budžeta Grada Bijeljina, kako je definisano odlukom gradske skupštine o osnivanju Agrarnog fonda.

​ Razgovarali smo i o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede u Vladi RS, pri čemu je gradonačelnik Petrović preuzeo obavezu da uskoro organizuje sastanak delegacije Grada Bijeljina i našeg Agrarnog fonda sa resornim ministrom Borisom Pašalićem. Postoji više veoma značajnih tema u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede i Grada Bijeljina. To je, prije svega, usklađivanje preklapanja podsticaja Agrarnog fonda Grada Bijeljina sa podsticajima Agencije za agrarna plaćanja, što umanjuje visinu podsticaja po nekim članovima pravilnika o dodjeli podsticaja Agrarnog fonda. Značajna tema je i olakšavanje procesa dobijanja i smanjenje cijene koštanja građevinskih dozvola za privredne objekte u poljoprivredi, koje su uslov za prijavu poljoprivrednih proizvođača za agrarne podsticaje, posebno za podsticaje iz EU fondova. Gospodin Petrović je obećao i da će uskoro organizovati sastanak sa predstavnicima EU fondova za poljoprivredu u Sarajevu na temu približavanja EU fondova poljoprivrednicima u Semberiji.

Zlatan Lazarević kaže da su on i gradonačelnik Petrović tokom jučerašnjeg sastanka razgovarali i o određenim primjedbama oko dodjele agrarnih podsticaja u prethodnom periodu, koje je Lazarević primjetio u posljedna četiri mjeseca od kada je preuzeo dužnost direktora Agrarnog fonda, i o nekim primjedbama koje su došle do gradonačelnika Bijeljine.

- Kratko smo razgovarali o primjedbama oko dodjele podsticaja u ranijem periodu, i o nekim primjedbama oko organizacije rada u Fondu. To nikako nije bila glavna tema našeg sastanka, kao što su to prenijeli pojedini mediji. Naš osnovni zadatak, i gradonačelnika Bijeljine i Agrarnog fonda Grada Bijeljina, jeste da omogućimo što bolje uslove za poljoprivredne proizvođače u skladu sa našim mogućnostima u otežanim uslovima rada zbog širenja korona virusa, zaključuje Zlatan Lazarević.