Na području Semberije: Pripreme za Božić, prodaja badnjaka :: Semberija INFO ::

 

Na području Semberije: Pripreme za Božić, prodaja badnjaka


Pripreme za obilježavanje i proslavljanje Božića, najradosnijeg praznika kod hrišćana, već su uveliko počele i na području Semberije. U krugu bijeljinske Zelene pijace  prodaju se badnjaci, grančice od hrastovog i cerovog drveta, mlada, tek izlistala pšenica i božićni ukrasi.



Sarajka Milijana, djevojačko Krsman, udato Lalić, kaže da badnjak i božićne ukrase prodaje po cijeni od pet do petnaest KM, zavisno od toga šta ko želi kupiti.

“Badnjak prodajemo po cijeni  od tri do pet KM, dok su ostali ukrasi od pet do 15 KM. Sve je izrađivao moj muž Đorđo, koji je rođen u Travniku, potrudivši se da ukrasi izgledaju što ljepše i raznovrsnije”, kaže Milijana.

Đorđo Lalić kaže da je trenutno bez posla, te mu je ovo dodatni vid prihoda.
“U Novom Travniku, Pucarevu, gdje smo nekada živjeli, nekada se za Božić sjekla lijeska i ona je zamjenjivala hrast ili cer. Lijeska je za nas  simbolizovala rodnost i plodnost na početku godine”, kaže Đorđo Lalić.

Mlađen Pejić iz semberskog sela Patkovača kaže da je svaki ukras sadrži orah, slamu, mladu pšenicu, kukuruz, šišarku, kesten, dakle, sve ono što simbolizuje prirodu, zdravlje, napredak, rodnost. Božić je porodični praznik i tako se i obilježava, u krugu najbližih, rodbine i prijatelja, kaže Mlađen Pejić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević