"ČITALIŠTE": PROMOCIJA ČITANjA U SVIM ŽIVOTNIM DOBIMA :: Semberija INFO ::

 

"ČITALIŠTE": PROMOCIJA ČITANjA U SVIM ŽIVOTNIM DOBIMA


Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini, u okviru programa "Kreativna konzumacija kulture", pokreće i "Čitalište" za porodice koje očekuju novog člana ili imaju djecu do tri godine s ciljem promocije čitanja i popularizacije knjige od najranije dobi.
 
"U ovim aktivnostima primarna grupa su mladi roditelji i rad na podizanju svijesti o značaju čitanja od najranije dobi, prenatalne, pa do 36 mjeseci života, kao i korišćenja bibliotečkih usluga", navodi se u najavi iz Biblioteke.
 
Zainteresovani se mogu prijaviti na mejl [email protected] do 28. decembra u 18.00 časova, a prvi sastanak biće održan 29. decembra preko aplikacije "Zum" u 18.00 časova.
 
"Biblioteka se na ovaj način pokazuje kao mjesto porodičnog druženja i okupljanja, daje se značaj pojedincu, a program je kreiran u 16 vezanih kreativno-čitajućih sastanaka nakon kojih roditelji i njihovi najmlađi dobijaju informacija o ranom razvoju čitanja, osposobljavaju se za korišćenje svih bibliotečkih resursa, stiču vršnjačka poznanstva i mijenjaju iskustva čitanja i doživljaja koje prolaze koristeći se posebnim žanrom slikovnice u 21. vijeku i pedagoško-psihološke literature priručnog fonda, kao i njima srodne elektronske izvore", poručuju iz Biblioteke.
 
Ističe se da kultura porodične posjete biblioteci može biti izuzetno značajna za doživotno napredovanje, ali i emotivno-kognitivni rast zdrave porodice.
 
Bibliotekar Jelena Kalajdžija u izjavi Srni navodi da program "Kreativna konzumacija kulture" predstavlja doprinos Biblioteke u namjeri da se kultura otrgne neprepoznavanju i zaboravu i da se vrati na trag potrebe.
 
Prema njenim riječima, ovo otvaranje Biblioteke prema trudnicama i roditeljima najmlađih treba da izgradi svijest o ovoj ustanovi kulture kao porodičnom mjestu.
 
"Prirodno je da idemo kod ljekara i čuvamo zdravlje, idemo u prodavnicu da nešto kupimo, u park da se igramo, ali idemo i u Biblioteku da se duhovno nadograđujemo i saznajemo ono što nije usko vezano samo za školski program", kaže Kalajdžija.
 
Ona ističe da porodica, kao nukleus društva, treba da osjeti i prihvati Biblioteku kao svoj domaći prostor, a Biblioteka ima i posebnu ulogu da čitaocu pruži kvalitetan sadržaj.
 
Bijeljinsko "Čitalište" za srednjoškolce nastalo je 2016. godine, godinu kasnije i za osnovce, po uzoru na novosadski "Književni klabing" kao primjer dobre prakse koji omogućava ljubiteljima knjige da uživo razmijene čitalačka iskustva o knjigama koje zajedno proberu.
 
Odabrana knjiga čita se do mjesec dana, a susreti su otvorenog tipa i održavaju se u prostorijama Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini, dok će "Čitalište" za porodice koje očekuju prinovu ili imaju djecu do tri godine biti održavano posredstvom internet aplikacije, zbog mjera epidemiološke zaštite tokom pandemije virusa korona.
 
Dječije odjeljenje Narodne biblioteke "Filip Višnjić" ima više od 5.446 članova.

 
Izvor: Srna