Organizovana radionica za vaspitače :: Semberija INFO ::

 

Organizovana radionica za vaspitače


Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljine je, u saradnji sa Dječijim vrtićem ,,Čika Jova Zmaj“ u Gradskoj galeriji, organizovao radionicu za vaspitače na temu ,,Značaj Agende 2030 u procesu uspostavljanja inkluzivnog društva“, a u sklopu projekta ,,Vrtić je i moje pravo“.

Vodeći se principima  Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja; 4 ( kvalitetno obrazovanje), 5 (rodna ravnopravnost),  10 ( smanjenje nejednakosti), 11 ( inkluzivni i održivi gradovi i zajednice) i 17 ( partnerstvom do cilja), namjera je  da se na području našeg  grada izgradi tolerantna, obrazovana i inkluzivna zajednica sa razvijenom, kvalitetnim javnim uslugama i jednakim mogućnostima za sve građane, što je i jedan od strateških ciljeva grada Bijeljine. 

Šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović, koja je vodila radionicu, kaže da će realizacijom radionice za 24 zaposlenih u vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ na temu ,,Značaj Agende 2030 u procesu uspostavljanja inkluzivnog društva“  biti podignut nivo svijesti o značaju i lokalizaciji  Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, te da će zaposleni bili animirani da se uključe u aktivnu realizaciju ciljeva održivog razvoja kroz svoj rad.

,,Grad Bijeljina nastoji da javne usluge učini dostupnim svim građanima sa ciljem smanjenja nejednakosti  i socijalne isključenosti. U skladu sa opredjeljenjem Grada Bijeljine da do 2030. godine poveća broj djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem  sa trenutnih 36,1 odsto na minimalno 50 odsto, projektnim aktivnostima je povećan obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem , sa posebnim naglaskom  na djecu iz ranjivih grupa stanovništva, istakla je Ankica Todorović.



Direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović precizira da je u sklopu projekta ,,Vrtić je i moje pravo“ 70 djece uključeno u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dodavši da je ovo prilika da se poveća obuhvat predškolske djece na području grada Bijeljine i da učini dostupnim vrtić za one koji do sada nisu bili u situaciji da njihova djeca borave u vrtiću, kaže Vujanović navodeći da je od tih 70 djece uključenih u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja njih 30 iz romske populacije, 20 iz socijalno ugroženih porodica i 20 sa liste čekanja vrtića. 

Vujanović je  izrazio zadovoljstvo što se na ovaj način,  u saradnji sa Gradskom upravom grada Bijeljine, vrtića ,,Čika Jova Zmaj“, te udruženjima ,,Otaharin“i ,,Porodični krug“, došlo u priliku da se poveća obuhvat djece na području grada koja pohađaju vrtić.

Projekat ,,Vrtić je i moje pravo“ podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma  za podršku projektima  integrisanog i održivog lokalnog razvoja  u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju  Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS,  Investiciono-razvojne banke RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija ( UNDP) u BiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi  68.438 maraka od čega je 50.644 maraka donacija, a 17.794 učešće Grada Bijeljina.  

Semberija info - M. Rešidović
​Foto - B. Milošević