SASTANAK O UPISNOJ POLITICI U SREDNjE ŠKOLE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK O UPISNOJ POLITICI U SREDNjE ŠKOLE U BIJELjINI


Zakon o srednjem obrazovanju nalaže da lokalna zajednica svake godine provede procedure upisne politike u srednje škole, tako da je po tom pitanju i Aktiv pedagoga regije Semberija, proveo je anketu u osnovnim školama kako bi se utvrdila zanimanja za koja su osnovci zainteresovani. Ljubica Mlađenović iz Odjeljenja za društvene djelatnosti kaže da je oko 15 zanimanja za koja su osnovci zaintresovani, a anketirano je 785 djece u 12 centralnih i 36 područnih osnovnih škola.

- Po provedenim anketama zainteresovani su za upis u Gimnaziju, zatim za zanimanje medicinski tehničar, računarstvo, programiranje, tehničar drumskog saobraćaja,  firizer i td.”, kaže Mlađenovićeva i dodaje da lokalna uprava planira da u osnovnim školama putem video klipova prezentuju zanimanja u srednjim školama, što bi im na određen način pomoglo pri upisu u srednju školu, odnosno,  budućem zanimanju.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kaže da je cilj sastanka sa predstavnicima Gradske uprave definisanje plana upisa u srednje škole za narednu školsku godinu, nastojeći pri tom da upis bude adekvatan potrebama tržišta rada, ali i tržišta obrazovanja.



- Defenisali smo određene postulate po kojima će se provesti upisni postupak, a škole su u obavezi da do kraja mjeseca dostave plan upisa nadležnom ministarstvu, koji prethodno usvajaju školski odbori u školama”, kaže Đurić. On je istakao da su na sastanku definisani stavovi svih aktera, odnosno, predstavnika srednjih škola, lokalne zajednice, privredne zajednice i Zavoda za zapošljavanje. 

- Prethodnih godina bio je trend da se potencira studiranje proizvodnih zanimanja i nemamo problem da to realizujemo. Naša intencija svakako je i da sačuvamo i kredibilitet škola koje produkuju djecu za nastavak daljeg školovanja”, naglašava Đurić. On dodaje da je dosta urađeno po pitanju drvoprerađivačke i zanatske industrije, a da je potreba privredne zajednice iskazana u građevinskoj i turističkoj oblasti”, pojašnjava Đurić. On je istakao da je evidentno smanjenje broja učenika za dvadesetak, svake godine, što se odražava i na upisnu politiku. - Ukupno je 874 učenika koji će završiti devete razrede, a prošle godine ih je bilo oko 930”, ističe Đurić.

Direktor bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje Siniša Kajmaković kaže da nastoje da posreduju između poslodavaca i nezaposlenih lica.



- Građevinska djelatnost je u ekspanziji na ovom području, a skoro da nemamo građevinskih radnika na evidenciji Zavoda. Takođe nedostaje i određenih profila metalske struke”, kaže Kajmaković.

Sastanku su prisustvovali predstavnici srednjih škola, Gradske uprave, Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore i Udrženja “Preduzetnik”.

Semberija info - O. Stjepanović
Foto - B. Milošević