OBILjEŽAVANjE 8. DECEMBRA - DANA SJEĆANjE NA STRADANjA ŽENA U RATU U BIH :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽAVANjE 8. DECEMBRA - DANA SJEĆANjE NA STRADANjA ŽENA U RATU U BIH


Mirovne aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija , članice Inicijative Mir sa ženskim licem, iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Bosanskog Grahova, Banja Luke i Prijedora, u okviru globalne kampanje ,,16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.
 
Tim povodom će Fondacija Lara , u utorak, 8. decembra, sa početkom u 12 časova,  organizovati uličnu akciju na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića .
 
Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH  pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesu memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992. -1995. i unaprijedilo vrednovanje  žrnskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.
 
Ove godine  8. decembar obilježava se pod sloganom ,,Reci NE politikama brisanja i zaborava i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata!“