NOVE KAMERE REGISTROVALE VELIKI BROJ PREKRŠAJA: Za mjesec dana u Bijeljini kažnjeno 2.500 vozača :: Semberija INFO ::

 

NOVE KAMERE REGISTROVALE VELIKI BROJ PREKRŠAJA: Za mjesec dana u Bijeljini kažnjeno 2.500 vozača


Фото - Инфо Бијељина
Nove ANPR kamere koje su postavljene u Bijeljini do sada su se pokazale kao prava stvar za policiju, jer su za veoma kratak period registrovale ogroman broj vozača koje su vozili neregistrovana vozila.

U policijskoj upravi Bijeljina rekli su za InfoBijeljina da su samo u novembru ove kamere evidentirale 2.454 prekršaja.

Radenko Knezević, inspektor Sektora policije, pojasnio nam je da je do sada na području Bijeljine postavljeno devet ANPR kamera, od planiranih 16.

- U toku je realizacija prve faze projekta postavljanja video nadzora gdje je postavljeno 59 kamera na 31 lokaciji, a u planu je da bude instalirano 137 kamera. Kamere će isključivo biti u funkciji nadzora i podići će nivo bezbjednosti građana - istakao je Knežević.

U ministarstvu unutrašnjih poslova je Republike Srpske, ranije je rečeno da su u saradnji s gradovima/opštinama u okviru projekta „Bezbjedan grad“, uspostavili u 27 lokalnih zajednica sisteme video-nadzora javnih površina, a u toku je uspostavljanje sistema video nadzora u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Istakli su da je na području Banjaluke i Bijeljine u toku instaliranje kamera u okviru sistema video nadzora, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine. 

Prema njihovim riječima bitno je napomenuti da neke od kamera u okviru ovog sistema koje se instaliraju imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR kamere), dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u vozilu.

– Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica (face recognition). Napominjemo da kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano. Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 sat. Nije moguće da se isti evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada – pojasnili su ranije u policiji.

​Info Bijeljina