Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom


Predstavnici Gradske uprave i organizacija i udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, na sastanku povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zaključili su da će i u narednom periodu nastaviti sa dugogodišnjom dobrom saradnjom, a u cilju što boljeg položaja osoba sa invaliditetom.
 
Šef Odsjeka  u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović podsjetila da na području Bijeljine, od šest srednjih škola, samo u tri( Poljoprivredna i medicinska, Tehnička i Stručna škola u Janji), postoji mogućnost upisa po dva učenika, djece s poteškoćama, i naglasila da se očekuje da ministarstvo prosvjete omogući da se poveća broj smjerova i škola koji će omogućiti da djeca s poteškoćama nastave obrazovanje.
 
Slavena Rajić, predsjednica Aktiva osoba sa invaliditetom Koalicije KOLOSI, rekla je da je rad usporila pandemija, ali, kako je naglasila, “smatra da osobe sa invaditetom i bez pandemije, žive kao da je ona uvijek prisutna, jer žive izolovani u svoja četiri zida”.
 
-Mislim da tek sad ljudi shvataju kako žive osobe sa invaliditetom i koliko im je teško. Pandemija je usporila rad našeg Aktiva, ali, uprkos tome, pronalazimo načine da radimo”, rekla je Rajićeva.
 
Predsjedavajući Koacije KOLOSI Novo Trifunović rekao je da je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom prilika da se sumiraju rezultati urađenog i onog što nije urađeno, a treba.
 
-Pandemija je otežala naš rad, ali smo ipak mnogo toga uraditi u interesu osoba sa invaliditetom. Sportskim ekipama koje djeluju u okviru koalicije, posebno je teško, jer zbog pandemije nemamo mogućnost ni treninga ni takmičenja, ali se nadamo da će se i ovo uskoro okončati”, rekao je Trifunović uz zahvalnost Gradskoj upravi za dugogodišnju uspješnu saradnju i podršku.
 
Ranko Rankić, predsjednik Udruženja “Nada” istakao da uprkos pandemiji, uspijevaju da rade.
 
-Ovih dana počinje sa radom Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju, a u opremanju smo učestvovali i mi sa opremanjem senzorne sobe. Imamo saradnju sa Gradskom upravom koja nam pruža ogromnu podršku i pomoć u radu, republičkim udruženjem “Menerali”, resornim ministarstvima, kao i kantonima u FBiH. Trenutno radimo na donošenju lokalnog plana aktivnosti osoba sa invalidnošću i na implementaciji člana 24 Konvencije UN o obrazovnim potrebama osoba sa invaliditetom”, rekao je Rankić.

Semberija info