HOR „SRBADIJA“ NAIZAD IMA NOVI DOM :: Semberija INFO ::

 

HOR „SRBADIJA“ NAIZAD IMA NOVI DOM


Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“ već 121 godinu promoviše kulturnu baštinu Grada Bijeljina i Republike Srpske, ali takođe njeguje tradiciju i duhovnost  srpskog naroda. Od osnivanja je bio jedan od znamenja Bijeljine. Svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama „Srbadija“ je uspjela da dovede u Bijeljinu renomirane horove i najuspješnije dirigente iz svijeta horske muzike.

Gdje god da su se pojavili uspjeh je bio zagarantovan, ali dugo vremena članove hora mučio je jedan problem – „krov nad glavom“. „Srbadija“ nije imala svoje prostorije u kojima bi se održavale probe. Koristili su salu muzičke škole, haustor Pedagoškog fakulteta, komšijsko dvorište...  

Sada, nakon 121 godine od osnivanja, presrećni su jer konačno imaju svoj prostor i odlične uslove za održavanje proba. Obnovljeni Sokolski dom biće nova adresa hora „Srbadija“. Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS obezbijeđeni su instrumenti, namještaj, uniforme i druga oprema za rad hora.



Dirigent proslavljene „Srbadije“, Jelena Trakilović, izjavila je za Semberija info da je Sokolski dom idealan za njih i da će im novi prostor olakšati rad.

„Sada ćemo moći da budemo još kreativniji, a u novim uslovima lakše ćemo postizati dobre rezultate“, izjavila je Trakilovićeva i dodala da hor ima pauzu što se tiče proba zbog trenutne epidemiološke situacije, ali da se nada da će se situacija uskoro stabilizovati i da će „Srbadija“ nastaviti sa postizanjem zavidnih rezultata na velikim takmičenjima. 

Semberija info - Lj. Božić