Veliki je broj djece koja nisu dovoljno zaštićena :: Semberija INFO ::

 

Veliki je broj djece koja nisu dovoljno zaštićena


Na dan obilježavanja Međunarodnog dana djeteta želimo još jednom da se podsjetimo kolika je važnost zaštite djece i dječijih ljudskih prava, kao i na činjenicu da u našem društvu živi veliki broj djece koja nisu dovoljno zaštićena. Odgovornost za zaštitu njihovog najboljeg interesa je na svima nama, institucijama, nevladinim organizacijama i svakom građaninu i građanki, stoji u saopštenju Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ povodom obilježavanja 20.novembra, Međunarodnog dana djeteta. 
 
Kako ukazuju, prema evidenciji Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ na području grada Bijeljine ima 187  romskih porodica u kojima živi 345 djece , a čak 90 odsto porodica je socijalno i ekonomski ugroženo. Mahom višečlane porodice koje inače jedva preživljavaju, dodatno je pogodila situacija sa epidemijom virusa KOVID-19.  Na godišnjem nivou UG „Otaharin“ kroz Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu pruži oko 6500 socijalnih usluga namjenjenih djeci u riziku.

Podaci iz 2020. godine ukazuju da je od 345 djece  koja žive u romskoj zajednici u Bijeljini, njih čak 60 prinuđeno na prosjačenje. Pored toga, u periodu od 2017. do 2020. godine na osnovu evidencija UG „Otaharin“ prijavljeno je 18 slučajeva dječijih brakova.

Podsjećajući da međunarodni standardi koji štite prava djece, prepozanju i definišu  opasan dječiji rad na ulici kao rad koji šteti zdravlju, bezbjednosti ili moralu djece, navode da, nažalost, za najveći broj ugrožene romske djece u Bijeljini ti standardi su samo mrtvo slovo na papiru, jer krivična djela koja se vrše na njihovu štetu nisu kvalifikovana kao trgovina djecom čime se položaj i patnja ove djece banalizuje, a djeca ne dobijaju zaštitu koja je propisana za žrtve trgovine ljudima.

“Opasan dječiji rad često se javlja istovremeno sa drugim oblicima najgoreg dječijeg rada:ropstvo ili praksa slična ropstvu, korišćenje djece za komercijalnu seksualnu eksploataciju, uključivanje djece u distribuciju narkotika i slično“ , stoji u saopštenju. 

Navedeno je da je kroz projekat „Društvena uključenost i integracija romske djece“ koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, Udruženje „Otaharin“ aktivno radilo na prikupljanju i analizi svih relevantnih podataka koji su vezani za zaštitu bezbjednosti djece u Bijeljini, te je u proteklih godinu dana izvršilo Procjenu mehanizama zaštite bezbjednosti djece u Bijeljini, izradilo Elaborat o potrebama, standardima i modelima uspostavljanja usluge prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja i u  riziku da postanu žrtve krivičnih djela na području grada Bijeljine, te sprovelo Istraživanje o prosjačenju kao društvenoj pojavi na području grada Bijeljine.
 
“Sve analize, zaključci i preporuke ukazuju da je u gradu Bijeljini urađeno mnogo kako bi se uspostavili referalni mehanizmi za zaštitu bezbjednosti djece, ali da je i pored svih uloženih napora i dalje upitna potpuna zaštita djece koja su žrtve eksploatacije, nasilja i/ili nekih drugih krivičnih djela“, zaključak je ovog saopštenja.

Semberija info