Miloš Stevanović: Na proljeće se očekuje veći priliv migranata :: Semberija INFO ::

 

Miloš Stevanović: Na proljeće se očekuje veći priliv migranata


Član Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata Miloš Stevanović, na konferenciji za novinare u Bijeljini je rekao da je na području Republike Srpske od početka godine do danas (7. februar) evidentirano oko 386 migranata, a na proljeće se moće očekivati njihov intenzivniji priliv.

-Zbog mogućeg povećanja broja migranata na proljeće, biće zatraženo da se svi nadležni u BiH više uključe u čuvanje granice, te da se uključe i Oružane snage, koje imaju tehničke kapacitete”, rekao je Stevanović i naglasio da Republika Srpska neće prihvatati izgradnju centra za smještaj migranata na teritoriji Republike Srpske, niti će za to izdvajati budžetska sredstva, kao i da neće prihvatati strane donacije. 

-Migranti ne mogu boraviti na teritoriji Republike Srpske, osim u zakonskom roku sa potvrdama i putem takozvanog humanog transporta, a što je policija Republike Srpske i ranije omogućavala. Koordinaciono tijelo će nastaviti da preduzima niz operativnih aktivnosti za rješavanje problema migranata”, istakao je Stevanović. On je naglasio da Vlada Republike Srpske ostaje pri stavu da promjena demografske slike stanovništva u Republici Srpskoj neće biti omogućena. 

-U potpunosti razumijemo da su migranti krenuli za nečim boljim, ali Republika Srpska i BiH nemaju namjeru, niti mogućnosti da ih ovdje smjeste”, rekao je Stevanović i naveo da, osim bezbjednosnih izazova, potencijalne ugroženosti lokalnog stanovništva i njihove imovine, treba skrenuti pažnju i na potencijalne zdravstvene izazove, koji su mnogo veći. 
-Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti je od opšteg interesa za Republiku Srpsku i u tom pogledu Ministarstvo zdravlja Srpske i ovo tijelo, izdali su nalog da se intenzivnije kontroliše zdravlje migranata”, naglasio je Stevanović dodavši da se u Republici Srpskoj postupa humano prema migrantima i da se neprestano prati njihovo zdravstveno stanje. Prema njegovim riječima, i u Federaciji BiH zdravstvene službe preduzimaju odgovarajuće aktivnosti na zaštiti od eventualnog prenošenja bolesti na lokalno stanovništvo.