STANOVI ZA ŠEST ROMSKIH PORODICA :: Semberija INFO ::

 

STANOVI ZA ŠEST ROMSKIH PORODICA


Danas je u Bijeljini, u Mjesnoj zajednici Novo Naselje, na lokalitetu poznatom kao „Fincov salaš“ u okviru projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma“ upriličena primopredaja ključeva šest novoizgrađenih stanova.

Skromnoj ceremoniji primopredaje su prisustvovali prvi čovjek Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Vijeća ministara BiH Miloš Lučić, gradonačelnik Grada Bijeljina Mićo Mićić i predsjednik UG „Otaharin“ Dragan Joković. U sklopu projekta je planirano da se u narednom periodu riješi stambeno pitanje ukupno 24 Romske porodice izgradnjom ukupno četiri ovakva objekta.


Gradonačelnik Grada Bijeljina je, izrazivši zadovoljstvo urađenim, podsjetio na važnost zajedničkog djelovanja lokalnog nivoa vlasti sa entitetskim i državnim institucijama. Kao rezultat takve saradnje nastao je i projekat „Stambenog zbrinjavanja Roma“ koji će u narednom periodu obezbijediti krov nad glavom za 24 porodice.

-Kada se zajedno radi, puno toga se uradi. Mi danas, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Vijeća Ministara BiH i švajcarskim Karitasom, predajemo jednu novu zgradu njenim novim stanarima. Ova ekipa investitora će ovdje izgraditi još tri ovakva objekta. Već je potpisan ugovor za gradnju sljedećih šest stanova. Jedina samo lokalna zajednica u BiH koja primjenjuje integrativan pristup u rješavanju problema socijalno najugroženijih Roma. Pored riješenog stambenog pitanja, korisnici stanova će imati mogućnost da radom u plastenicima UG „Otaharin“ obezbijede sebi  ekonomsku sigurnost a građanima Bijeljine svježe i organski proizvedeno voće i povrće“, rekao je gradonačelnik Mićić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić je naglasio značaj brige o pravima najbrojnije nacionalne manjine u bh. društvu. Od 2009. godine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u projekat stambenog zbrinjavanja Roma na području BiH uložilo oko 40 milona a na području grada Bijeljina oko milion konvertibilnih maraka.

-Ovo ministarstvo će se i u narednom periodu zalagati za stvaranje što kvalitetnijih uslova za život romske populacije. Trenutno smo, u saranji sa Zavodom za zapošljevanje u fazi kreiranja jednog projekta koji će, siguran sam donijeti dobrobit romskoj zajednici u Bijeljini“, poručio je ministar Lučić. 

Jedna od onih koji su danas dobili ključeve novih stanova je i Marizela Dučić, majka devetoro djece koja nije krila zadovoljstvo.

-Mnogo sam sretna danas. Konačno imamo svoj stan. Do sada smo živjeli kao podstanari u svakakvim kućama, nismo imali vodu, struju, a sada smo, hvala ovim dobrim ljudima riješili problem svoje kuće.“
 
Iz gradske Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu ističu da su sredstva obezbijeđena i za izgradnju druge zgrade, a radovi će početi naredne godine.

Za ovu stambenu jedinicu Karitas Švajcarske je obezbijedio oko 250.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH oko 100.000 KM i Grad Bijeljina oko 140.000 KM. Grad će, uz obezbjeđenje zemljišta i infrastrukture (građevinska dozvola, proširenje elektro i vodovodne mreže, itd.) sufinasirati igradnju stanova sa  40.000 KM.

Semberija info