Boračka organizacija grada Bijeljina obilježila krsnu slavu - Mitrovdan: Poboljšanje statusa boraca je naša permanentna briga :: Semberija INFO ::

 

Boračka organizacija grada Bijeljina obilježila krsnu slavu - Mitrovdan: Poboljšanje statusa boraca je naša permanentna briga


Boračka organizacija Republike Srpske izabrala je da slavi Svetog Dimitrija Solunskog, jer on simbolizuje stradanje. Naša braća, koja su izginula u proteklom otadžbinskom ratu, stradala su za krst časni i slobodu zlatnu, izjavio je sekretar Boračke organizacije grada Bijeljina Radan Ostojić, naglasivši da se zbog epidemioloških mjera slava ove godine obilježava u najužem krugu, paljenjem slavske svijeće i kandila, te lomljenjem krsnog kolača i osvećenjem slavskog žita. 



“Nadam se da ćemo narednih godina slavu slaviti u znatno širem krugu. Materijalni položaj boračke populacije nije zadovoljavajući i nije odraz onoga što su oni dali za slobodu i za stvaranje RS. Mi se, kao Boračka organizacija, borimo za poboljšanje statusnog i materijalnog položaja naših boraca. U Republici Srpskoj imamo oko 205.000 demobilisanih boraca, oko 31.000 ratnih vojnih invalida i oko 20.000 porodica poginulih boraca. U Bijeljini imamo oko 16.000  kategorisanih demobilisanih boraca, oko 2.000 RVI i isto toliko porodica poginulih boraca“, izjavio je sekretar Boračke organizacije grada Bijeljina Radan Ostojić.

Čestitajući krsnu slavu Boračke organizacije – Mitrovdan, demobilisanim borcima i svojim saborcima, kum slave, gradonačelnik Mićo Mićić izjavio je da su prioritet u proteklom periodu bile porodice poginulih i ratni vojni invalidi težih kategorija.

„Demobilisani borci imaju određenu nadoknadu , a razgovara se i o uvođenju boračkog dodatka. Treba povećati sredstva za invalidnine i za borački dodatak. Gradska uprava je puno uradila na stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca. Imamo još uvijek neriješen status 34 stana u naselju GTZ, a rješavanjem njihovog statusa bićemo u prilici da riješimo sve naše stambeno nezbrinute borce“, istakao je gradonačelnik Mićić, naglasivši da su u boračkom naselju u Amajlijama renovirani neki objekti i značajno poboljšani uslovi života korisnika tih stanova.

„U Amajlijama gradimo društveni dom, zajedno sa resornim ministarstvom. Naša je obaveza i zadatak da permanentno radimo na poboljšanju materijalnih uslova boračkih kategorija“, istakao je kum slave, gradonačelnik Mićo Mićić.

Semberija info - Lj.Ljubojević.