SEMBERIJA: JESENjA SJETVA U TOKU :: Semberija INFO ::

 

SEMBERIJA: JESENjA SJETVA U TOKU


Već je uveliko počeo jedan od najozbiljnih poljoprivrednih jesenjih radova - sjetva pšenice. U semberskom ataru poljoprivrednici žure da bi sjetva bila obavljena u optimalnom roku i da bi se iskoristilo vrijeme bez kiše.

Prema planu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pšenicom, kao najvažnijom ozimom kulturom će biti zasijano 41.197 hektara, što je manje u odnosu na prošlu godinu, dok će uljarice biti zasijane na većoj površini, nego prošle poljoprivredne sezone. Prema procjenama Resora za pružanje stručnih usluga u ministarstvu i Poljoprivrednog instituta RS, ove jeseni biće zasijano ukupno 64.696 hektara.

– U poređenju sa istim periodom prošle godine, obim ovogodišnje jesenje sjetve je manji za oko šest odsto. Ovo smanjenje se odnosi na površine pod pšenicom, dok su površine pod uljanim kulturama povećane za oko 33 odsto. Najveće površine će biti zasijane u Semberiji, zatim Posavini i u Lijevče Polju, što je uobičajeno kada je u pitanju ovaj sektor poljoprivredne proizvodnje'', navode u resornom ministarstvu. 

U poređenju sa prošlom godinom, agrotehnički i vremenski uslovi za odvijanje sjetve su optimalni, vlažnost zemljišta je zadovoljavajuća, što je rezultat optimalne količine padavina u prvoj polovini oktobra kada je započela sjetva ozimih kultura.

Semberija info - V.Zelenović
​Foto - B.Milošević