Bijeljina: Podrška Univerzitetu i studentima - Ulaganje u razvoj :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Podrška Univerzitetu i studentima - Ulaganje u razvoj


Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je danas da podizanje kvaliteta studiranja i intenzivna simbioza lokalnih zajednica sa fakultetima koji se u njima nalaze predstavljaju ulaganje u budući razvoj Republike Srpske. 
 
"To je svakodnevna tema, podizanje kvaliteta studiranja i time kvaliteta življenja u lokalnim zajednicama gdje se fakulteti nalaze, jer Bijeljina, Foča, Pale, Istočno Novo Sarajevo i druge naše lokalne sredine ne bi bile ono što jesu da nemaju ove mlade ljudi koji tu studiraju i čija su energija, ideje i potencijal budućnost Republike Srpske", rekao je Kulić na tematskom skupu koji je održan u Bijeljini. 
 
On je istakao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu jeste postao prepoznatljiv i da treba učiniti sve da on svakim danom i napreduje. 
 
Kulić je pohvalio Bijeljinu kao grad koji dosta ulaže u dva fakulteta koji se u njemu nalaze.
 
Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, nekadašnji student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, konstatovao je da postoji odlična saradnja Gradske uprave i Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja nije deklarativna, nego konkretna.
 
On je kao primjer za to naveo izgradnju zgrade fakulteta u Bijeljini, podršku studentima stipendiranjem i dogovor o izgradnji studentskog doma i fiskulturne sale u gradu.
 
Prema riječima Đurđevića, studentski dom bi trebao biti izgrađen u blizini sadašnjeg Centra za visoko obrazovanje.
 
Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovali su u Bijeljini tematski sastanak o temi "Politički, ekonomski i društveni značaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu - razvijanje svijesti rukovodstava lokalnih zajednica o značaju fakulteta za razvoj opština i gradova i značaju podrške za opstanak studentske populacije na ovim prostorima". 
 
Predsjednik Unije studenata Stefan Slijepčević rekao je novinarima da je sastanak održan s ciljem dodatnog jačanja već dobre saradnje fakulteta u Bijeljini i gradskog rukovodstva, navodeći da je Bijeljina ove akademske godine dodijelila stipendije svim studentima koji su ispunjavali uslove konkursa i obezbijedila obavljanje 15 stručnih praksi u Gradskoj upravi.
 
Prema njegovim riječima, na skupu je zaključeno da je Bijeljini neophodna izgradnja studentskog doma i sportske dvorane koju bi koristili studenti, da bi bila poboljšana upisna politika na fakultetima u gradu.
 
Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je novinarima da je tematska konferencija bila posvećena i poboljšanju studentskog standarda, uz poruku da su studenti stub Republike Srpske i njenog razvoja u budućnosti.