SKUD SEMBERIJA - ČUVAR TRADICIJE :: Semberija INFO ::

 

SKUD SEMBERIJA - ČUVAR TRADICIJE


Nakon posjete JU SKUD „Semberija“, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo što grad ima ustanovu kulture ovog ranga, najavivši da će Gradska uprava u budućnosti, kao i do sada, biti podrška onima koji ime Bijeljine predstavljaju na najbolji način.

Branka Marković-Savčić, direktor SKUD „Semberija“, s ponosom ističe da pored Velikog narodnog orkestra, šest grupa u okviru narodnih igara i radionice ručnih radova, Društvo čine etno ženska i muška vokalna grupa, a uskoro i tamburaški orkestar.

- Sve godine našeg postojanja vjerno i nesebično nas prati Gradska uprava, što nam i te kako olakšava rad – naglasila je Marković-Savčić.

Kao poseban biser Društva ona ističe veteransku sekciju narodnih igara, koja trenutno broji 112 članova.

- Sve aktivnosti u našim prostorijama se odvijaju uz poštovanje propisanih i preporučenih mjera preventive i zaštite od širenja virusa korona. Iako se epidemiološka situacija pogoršala, broj članova koji ne dolazi na probe je mali. Najmlađe članove dovode roditelji, članovi starijeg uzrasta dolaze uz saglasnost roditelja, a najstariji na svoju ličnu odgovornost – pojasnila je Direktorica.

Ona je ocijenila kao misiju Društva da stvaranjem očuva sjećanje na nekadašnji  način života – u kojim uslovima su ljudi živjeli, šta se jelo, oblačilo, kakav oblik je imala porodica, koliko je religija bila prisutna, je li bilo paganskih običaja...

- Čuvajući naše „juče“ gradimo naše „sutra“, odnosno čuvamo autentičnost nacije - poručila je Marković-Savčić.