Gradonačelnik Mićić na radilištu proširenja Majevičkog obodnog kanala: Brži protok vode i zaštita od poplava :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Mićić na radilištu proširenja Majevičkog obodnog kanala: Brži protok vode i zaštita od poplava


Ovo je jedan u nizu projekata koji se realizuju s ciljem zaštite Semberije od poplava. Projekat rekonstrukcije Majevičkog obodnog kanala finansira Javno preduzeće „Vode Srpske“, dok je Gradska uprava rješavala imovinsko-pravne odnose, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prilikom posjete radilištu na Majevičkom obodnom kanalu u Velikoj Obarskoj. 



„Sav višak vode koji se usmjerava ka gradu, praktično od vodozahvata na Drini, pomoću kanala Dašnica, ali i uz pomoć kanala Glogovac, mnogo brže će proticati ovim dijelom Majevičkog obodnog kanala koji se sada produbljuje i proširuje. Cilj je da se omogući brži protok vode i spriječi ugrožavanje velikih semberskih sela od poplava, kao što su Velika Obarska i Crnjelovo, kao što je to bilo u majskim poplavama iz 2014. godine. S obzirom na to da je Vlada RS za ovaj projekat investirala 6,4 miliona KM, te da je Gradska uprava izdvojila sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, smatram da ćemo dodatno zaštititi ovo područje od poplava. Kada se završe ovi poslovi, ostaje nam rješavanje projekta Drinskog nasipa, nakon čega će Bijeljina potpuno biti zaštićena od poplava. Dijelovi savskog nasipa su u međuvremenu rekonstruisani i nadvišeni da bi zaštitili područje Semberije od stogodišnjih poplava, tako da ćemo izgradnjom Drinskog nasipa konačno riješiti problem zaštite Bijeljine i Semberije od poplava“, izjavio je gradonačelnik Mićić.

Drago Stajić, u ime preduzeća izvođača radova „Dis Kompani““ izjavio je da su radovi na rekonstrukciji Majevičkog obodnog kanala, ukupne dužine oko dvanaest kilometara, privedeni kraju.

 „Ostalo nam je još oko 500 metara dužine, koliko nam treba da izravnamo nasip na kanalu. Rekonstruisali smo korito i nasip. Iz korita je izvučen nagomilani talog, postavljene su stabilizacione grede koje štite od erozije, uklonjena su takozvana „uska grla“, kaskade, kako bi se povećao protok vode kroz kanal. Rekonstrukcija nasipa podrazumijeva i izravnjavanje niskih tačaka, odnosno proširenje nasipa. Izgradili smo i servisni put na nasipu koji će služiti za održavanje kanala u narednom periodu. Ovaj posao završavamo u roku, za nekih desetak dana, kada ćemo kanal predati na upotrebu „Vodama Srpske“, izjavio je Drago Stajić.

Semberija info - Lj.Ljubojević