DOM ZDRAVLjA I OTAHARIN: BESPLATNI PREGLEDI ROMKINjA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA I OTAHARIN: BESPLATNI PREGLEDI ROMKINjA


Besplatni mamografski pregledi i papa test, za žene romske populacije iz Udruženja „Otaharin“, organizovan je u Domu zdarvlja, a prema riječima Tatjane Perić, glavne sestre ambulante za Specijalističke konsultacije iz ginekologije, preventivni pregledi su od izuzetne važnosti za građane.

Načelnik ambulante dr Bojan Stević rekao je da sa UG „Otaharin“ imaju dobru saradnju, te da pored ovakvih aktivnosti, rade i na edukaciji članica.
- Naše aktivnosti u promociji zdravlja, pokazuje dobre rezultate, a posebno što se pregledima podvrgavaju i žene koje više od pet godina nisu bile na pregledu“, rekao je dr Stević.



Predsjednik UG „Otaharin“ Dragan Joković istakao je da sa Domom zdravlja imaju odličnu saradnju. što doprinosi podizanju svijesti o prevenciji.
- Već tri godine provodimo aktivnosti na prevenciji i edukaciji, što svakako doprinosi da sugrađanke romske popululacije sve više shvataju potrebu redovnih pregleda“, rekao je Joković.

Predsjednica „Udruženja Romkinja“ Sabira Hašimović je istakla da tri godine zajedno sa UG „Otaharin“ i Domom zdravlja organizuju preventivne preglede, što doprinosi očuvanju zdravlja članica.
- Prošle godine smo imali četiri žene kod kojih su otkrivene promjene na dojci i podvrgnute su liječenju, a to ne bi bilo otkriveno, da nisu bile podvrgnute preventivnim pregledima“, rekla je Hašimovićeva.

Zamjenik direktora Doma zdravlja dr Igor Novaković rekao je da za organizovanje preventivnih pregleda imaju podršku Gradske uprave, kao i da imaju dobru saradnju sa udruženjima koja djeluju na području grada.
- Dom zdravlja je prepoznatljiv po ovim aktivnostima, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije, prinuđeni smo da sve ovakve ativnosti obustavimo dok se ne smiri situacija. Učinićemo sve da maksimalno zaštitimo sve naše korisnike usluga, kao i zaposlene u Domu zdravlja“, rekao je dr Novaković i uputio apel svima da poštujemo i primjenjujemo mjere lične  zaštite.

Podršku u aktivnostima Doma zdravlja i udruženjima, zbog organizovanja preventivnih pregleda, uputio je i gradonačelnik Mićo Mićić.
- Zahvalan sam zaposlenim u Domu zdravlja i Bolnici što vode računa o zdravlju  naših sugrađana. Aktivnosti na preventivnim pregledima su veoma značajne i naš Dom zdravlja je prepoznatljiv po tome. Takođe, moram pohvaliti aktivnost udruženja koja, zajedno sa ovom zdravstvenom ustanovu i uz podršku Gradske uprave, rade na promociji zdravlja“, rekao je Mićić.

Semberija info - O.Stjepanović