DRUGA NAGRADA SEMBERKI STOJANKI ĐOKIĆ :: Semberija INFO ::

 

DRUGA NAGRADA SEMBERKI STOJANKI ĐOKIĆ


U 23. zborniku ,,Istina o Srbima”, čiji je izdavač SPKD ,,Prosvjeta” Gradiška, u kategoriji prozni radovi, objavljena je drugonagrađena priča koja nosi naslov Quid est veritas? / Šta je istina?, autorke Stojanke Đokić iz sela Donja Čađavica kod Bijeljine, master profesora srpskog jezika i književnosti i saradnika SPKD ,,Prosvjeta” iz Bijeljine. U Zborniku su objavljena po tri nagrađena poetska i prozna rada i 20 odabranih radova koji su stigli na istoimeni knkurs. U Kulturnom centru u Gradišci predstavljen je i 22. broj časopisa za društvena pitanja ,,Gradiški zbornik” .

,,Gradiški zbornik''  postoji 25 godina i čuvar je kulture u Gradišci, ali i u cijeloj Republici Srpskoj i bavi se društvenim temama koje su presudne za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Ovu manifestaciju podržava Gradska uprava Gradiška koja prepoznaje institucionalni značaj ovog zbornika.
-Moja priča govori jezikom majke (svih majki) koje su davale sinove ovoj zemlji. Majke rađaju kćeri i sinove, a onda te iste kćeri rađaju sinove, njihovi sinovi ginu u ratovima i tako u krug. Prstenastom kompozicijom, tehnikom priča u priči htjela sam da još jednom ispričam priču o stalnom ponavljanju istorije, smrti i života. Na obali rijeke Save, u Beogradu, moja junakinja predaje priču svojoj saputnici o svojim gubicima s one strane Save, tamo negdje kod Gradiške. Umotane u priči, 1942. i 1992. se otrivaju kroz istorijski momenat, ali i kroz lični, ispovjedni, potresni. Pominju se tu još i odrednice kao što su Gradina, Jasenovac, Kragujevac, Jerusalim, s posebnim lirskim osvrtom na stradanja djece... Tema kojoj kraja nema, a krugovi se samo ponavljaju... ,,Ovdje, na ramenu Dunava, tu je naše čistilište, gdje se duše kupaju'', kaže moja junakinja. Preispitivanje istine, to je zadatak svakog čovjeka. Ne smijemo da zaboravljamo, naša je obaveza da njegujemo kulturu sjećanja i da pogazimo duh samoodricanja...”, kaže Stojanka Đokić, koja je nastavnik srpskog jezika i književnosti u dvije bijeljinske škole - u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina i u Osnovnoj školi ,,Dositej Obradović” Suvo Polje i naglašava da joj ova nagrada znači mnogo, ali je shvata kao nagradu koju je dobila Semberija.

Semberija info