JURIĆ I MIĆIĆ: POBOLjŠATI ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI :: Semberija INFO ::

 

JURIĆ I MIĆIĆ: POBOLjŠATI ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI


Iskustva Grada Bijeljina u primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, odredbe koje bi se mogle poboljšati u ovom Zakonu, epidemiološka situacija pred predstojeće lokalne izbore, neke su od tema o kojima su razgovarali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predsjednik gradske Skupštine Aleksandar Đurđević sa ministrom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senkom Jujić.

- Pored ovih tema, bilo je riječi i o primjenama kolektivnog ugovora za zaposlene u organima lokalne samouprave, koji se u Bijeljini sprovodi na najbolji mogući način – ocijenila je Jujićeva i dodala da je u Semberiji upis u centralnu bazu prvog primjerka matičnih knjiga, odnosno stopa verifikacije odličnih 99 odsto.
Ona je iskoristila priliku i pozvala sve načelnike, odnosno gradonačelnike, u Republici Srpskoj, kao i sve građane, da se pridržavaju propisanih mjera Instituta za javno zdravstvo i zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije radi zaštite od virusa korona.

Nakon sastanka, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo što je ministar Jujić ocijenila Bijeljinu kao odličan primjer zajednice u kojoj se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno u svemu onome što Zakon podrazumijeva.

- U praksi se ovaj normativni akt pokazao kao dobar, naročito nakon izvršenih izmjena koje su značajno doprinijele efikasnosti rada Skupštine i Kabineta Gradonačelnika. Bijeljina ima imidž lokalne zajednice čiji su pravilnici i poštovanje opšteg i posebnog kolektivnog ugovora na zavidnom nivou. Finansijski smo stabilni, bez blokada u radu, tako da uvijek možemo da razgovaramo o načinima kako da unaprijedimo naše funkcionisanje i saradnju sa resornim Ministarstvom – zaključio je Mićić.

Prvi čovjek Bijeljine je ocijenio i da veliki broj lokalnih uprava ima problema sa viškom zaposlenih i sa efikasnošću njihovog rada.

- Kao neko ko je na čelu lokalne zajednice 15 godina i ko je bio predsjednik, a zatim i potpredsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, smatram da je neophodno pronaći način da se takvi zaposleni uozbilje. Pored službenika koji se odgovorno odnose prema radu, imamo i zaposlene koji se suprotno ponašaju, koristeći prijem na rad na neodređeno vrijeme za obavljanje privatnog posla, a često takvi službenici odbijaju usavršavanje i dalju edukaciju koja bi doprinijela efikasnijem radu uprave. Nekoliko godina unazad bilo je razgovora o tome da se pored načelnika odjeljenja i zaposleni u organima lokalne samouprave primaju na rad u trajanju od četiri godine, nakon čega bi ugovor o zaposlenju bio produžen, u skladu sa učinkom. U tom pravcu bi trebali nastaviti doradu Zakona o lokalnoj samoupravi – smatra Mićić.

Gradonačelnik je istakao da je na sastanku bilo riječi i o dužini trajanja mandata sadašnjih odbornika, koji je važeći do 1. novembra, s obzirom na to da je održavanje izbora pomjereno.

- Pitanja vezana za sadašnje mandate detaljnije moramo razmotriti i sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, ali i sa Ministarstvom finansija – najavio je Mićić.

Neizbježna tema sastanka bila je epidemiološka situacija uoči predstojećih lokalnih izbora.

- Iako će izborna kampanja na terenu biti vođena u znatno manjem obimu, kontrola poštovanja epidemioloških mjera će biti pojačana, a Republički štab za vanredne situacije je produžio mjere zaštite do 2. novembra. Gradski štab za vanredne situacije je uvijek pratio mjere i preporuke Republičkog štaba. U jednom periodu Bijeljina je imala restriktivnije mjere od ostataka Republike, ali s obzirom na to da u našem gradu epidemiološka situacija nije lošija nego u drugim gradovima, nastavićemo praksu potvrđivanja mjera Republičkog i ubuduće -  najavio je Mićić.

On je pohvalio rad svih inspekcija na terenu, kao i komunalnih policajaca koji pokušavaju da podstaknu građana da poštuju mjere u borbi protiv epidemije.

- Nismo imali prestroge kazne, ali je obavljen veliki broj provjera onih koji treba da poštuju izolaciju, kao i svih na koje se mjere odnose što je dalo rezultate – dodao je Mićić.