Kooperanti Save traže veće otkupne cijene :: Semberija INFO ::

 

Kooperanti Save traže veće otkupne cijene


Bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća Sava Semberija u ovu godinu ušla je sa planovima povećanja proizvodnje za 25 odsto. Oslonac ove fabrike su domaći poljoprivredni proizvođači. Sve ugovorom predviđene obaveze prema svojim kooperantima, Sava Semberija je ispoštovala, međutim kooperanti će tražiti veću cijenu za svoje proizvode, jer im one iz prethodnih godina ne donose nikakvu dobit.

Prošle godine fabrika Sava Semberija preradila je 5.500 tona sirovine, a ove godine proizvodnju će povećati za 25 odsto. Da bi obezbijedila potrebnu sirovinu, Sava je prije par godina pokrenula i vlastitu proizvodnju crvene roge paprike. Ipak, i dalje su najveći oslonac domaći poljoprivredni proizvođači.

- Sve količine koje su ugovorene sa poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije su otkupljene i plaćene ugovorenom dinamikom. Svim proizvođačima koji su predavali sirovinu u fabriku isplaćeno je 5o odsto po ugovoru 31. decembra prošle godine,a ostalih 50 odsto biće do31. marta - rekao je Stevan Filipović, direktor Save Semberija.

Sava najviše kooperanata ima u semberskom selu Crnjelovo. Mladen Mitrović kaže da je saradnja sa ovom fabrikom porodična tradicija. Smatra da će Sava ove godine morati povećati otkupnu cijenu sirovine i očekuju da će pregovori sa rukovodstvom fabrike, koji bi trebalo da budu održani narednih dana, dati i očekivane rezultate. Mitrović kaže da proizvođači smatraju da je cijena od 0,17 feninga za kilogram industrijskog paradajza niska.

- Ima jedna prednost što se on bere kampanjski. Kada sazri obere se u nekoliko dana, a zatim ga mi odvozimo traktorima direktno u fabriku, pa mislimo da bi trebalo da ima veću cijenu - kaže Mitrović, i dodaje da su, što se tiče otkupa, u Savi veoma korektni, jer su uzeli svu sirovinu, te da su čak tražili i više nego što mogu da proizvedu.

Za Duška Mitrovića fabrika Sava je veliki oslonac u proizvodnji, jer je pijaca na Agrtotržnom centru u jeku sezone pretrpana, a domaće poljoprivrednike ugrožava roba iz uvoza. On je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Savom, kojoj predaje sve što proizvede, ali kaže mora se povećati otkupna cijena, posebno paprike i paradajza. Mitrović navodi da sve količine paprike i paradajza koji je proizveo i predao fabrici,ona otkupila, ali svake godine poskupljuje repromaterijal, dok je cijena u Savi ista već 7-8 godina.

- Mora da se povećati cijena i jedino tako možemo opstati - upozorava Mitrović. Proizvodi fabrike Sava mogu se naći na tržištu zemalja Evropske unije, Kanade, SAD, Australije i Dubaija, a od septembra prošle godine potpisan je ugovor vrijedan 11 miliona KM za Savine proizvode koji će biti distribuisani širom BiH.

​Izvor: RTRS