VOJIN MITROVIĆ: BIJELjINA JE STRATEŠKI GRAD :: Semberija INFO ::

 

VOJIN MITROVIĆ: BIJELjINA JE STRATEŠKI GRAD


Na Opštim izborima 2018. godine u Izbornoj jedinici dva SNSD je osvojio 71.045 glasova, a od toga kandidat ove stranke za poslanika u Parlamentu BiH Vojin Mitrović, dobio je 28.875 ličnih glasova, što je najbolji rezultat ostvaren u Semberiji od kada se provode parlamentarni izbori. Mitrović je, na nivou partije u Bijeljini, osvojio najveći broj glasova u odnosu na sve ostale kandidate kako za Narodnu skupštinu Republike Srpske, tako i za Parlamentarnu skupštinu BiH, a u rodnoj Bijeljini dobio 9.980 ličnih glasova, što je najveći ikada postignut rezultat u Semberiji.

-Tačno je da sam ostvario najbolji izborni rezulat u istoriji SNSD-a u Bijeljini zahvaljujući povjerenju građana, rukovodstvo SNSD-a na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, znali su to vrednovati. Rezultat je da sam imenovan za ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, kao jedan od predstavnika Bijeljine, Izborna jedinica dva. Tokom izborne kampanje  jasno sam isticao da me interesuje razvoj mog grada Bijeljine, Semberije, Republike Srpske i samim tim i BiH, a danas, sa pozicije ministra, svakako da tako i radim.
 
Bijeljina je strateški važan grad, a to dokazuje i činjenica da je sve više kapitalnih projekata koji se odnose na povezivanje Republike Srpske i BiH sa zemljama regiona, prvenstveno sa Srbijom.
-Povezivanje sa Srbijom jedan je od prioriteta. To nije samo spajanje dvije države, to je spajanje dvije obale, spajanje naroda i ekonomije bez koje nema napretka ni jedne, ni druge države i kompletnog regiona. Mostovi povezuju ljude, a trenutno se radi na izgradnji novog mosta na Rači. Zahvalan sam predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije koji su finansijeri izgradnje mosta, kao i zajedničkog graničnog prelaza. Riječ je o integrisanom graničnom prelazu na teritoriji Srbije, a vrlo je bitno istaći da je to jedan od četiri granična prelaza prve kategorije. To znači da će se na jednom mjestu vršiti kontrola građana koji ulaze i izlaze iz države u državu, tu će biti sve inspekcijske kontrole, što znači da sve robe mogu ulaziti i izlaziti preko ovog graničnog prelaza, a to je veoma značajno za Bijeljinu i kompletnu regiju. Bijeljina će novim graničnim prelazom i auto-putem, koji će povezati Raču-Bijeljinu-Brčko-Vukosavlje-Koridor 5C i Banja Luku, dobiti mogućnost novih industrijskih potencijala za razvoj grada. Apsurdno je pričati o stranim, ali i domaćim ulaganjima, jer jasno je da bez putne komunikacije, nema perspektive. Povezivanje i brzi transport su bitne pretpostavke za jačanje ekonomije.
 
Saradnja sa Srbijom je intenzivna, a to se posebno očituje kroz infrastrukturne projekte.
-Izražen je i zajednički interes za rekonstrukciju i izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sarajeva, što je veoma značajan projekat za bolju privrednu povezanost Srbije i BiH, kao i cijelog regiona. Sa ministarkom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović razgovaramo o izgradnji pruge Zvornik-Tuzla-Doboj. U okviru zajedničkih interesa, podsjećam da sam sa ministarkom Mihajlović, nedavno u Bratuncu potpisao Sporazum između BiH i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji 11 drumskih međudržavnih mostova, a granični prelaz će biti u funkciji od proljeća naredne godine. To je veoma značajno, jer će doći do ubrzanog protoka roba, putnika i kapitala, a omogućiće se razvoj Bratunca i cijele regije.
 
Mnogo je infrastrukturnih projekata koji se realizuju, ali i onih koji su u planu.
-U martu naredne godine biće u funkciji i granični prelaz Svilaj, što će biti veoma značajno za putnički promet. Za dvije godine u funkciji će biti i novi granični prelaz u Gradišci, što će omogućiti spajanje Koridora 10 i auto-puta Gradiška-Banja Luka i poboljšati i ubrzati protok roba i putnika. Gradiška je najfrekventniji granični prelaz, a savremenim prelazom spojićemo Republiku Srpsku i BiH sa Hrvatskom. Pored infrastrukturnih projekata, imamo i projekat digitalizacije, oblast u kojoj dosta kasnimo iz objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Nastojimo da do kraja Ngodine počnemo sa implementacijom projekta, druge i treće faze, kako bismo u sljedećoj godini pokrili područje BiH sa primarnom i sekundarnom mrežom.
 
Da li ste zadovoljni saradnjom Bijeljine sa višim nivoima vlasti?
-Bijeljina je na izuzetnom strateškom mjestu u BiH, a drugi je grad po veličini u Republici Srpskoj. U prethodnim godinama saradnja nije bila zadovoljavajuća, ali ta pozicija je sada savim drugačija i došlo je do normalizacije saradnje, kakva i treba da postoji. Svi ćemo se maksimalno potruditi da ovo područje učinimo što povoljnijim za investitore i da obezbijedimo uslove za privredni razvoj. Interes i zadatak svih nas je da izgradimo ambijent u kom će građani, a posebno mladi, ostati u svojoj zemlji, gdje će, nakon školovanja, imati mogućnost zaposlenja, da svoja znanja primjenjuju u svojoj zemlji i žive od svog rada.
 
Pandemija virusa korona, donijela je mnogo problema, ali je istovremeno u žižu javnosti „isplivala“ turistička destinacija Neum, koja je u prethodnim godinama bila na marginama.
-Negativan uticaj pandemije je evidentan, a sa druge strane, otvorena su brojna pitanja i putokazi šta su perspektve određenih područja. Neum je BiH ljetovalište koje je, na neki način, bilo zanemareno, ali je u ovom trenutku došlo u žižu javnosti. Jedna od aktivnosti ministarstva, na čijem sam čelu, biće i slobodan izlazak na otvoreno more. To je, prije svega, donošenje Zakona o pomorstvu, što je jedan od uslova da luka, sadašnja marina u Neumu, dobije svoje mjesto na Jadranskoj obali, a time i u okruženju.

Semberija info