EMIR MUSLI: RAZBIJANjE PROZORA NA ATIK DžAMIJI NEĆE UTICATI NA MEĐUETNIČKE ODNOSE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

EMIR MUSLI: RAZBIJANjE PROZORA NA ATIK DžAMIJI NEĆE UTICATI NA MEĐUETNIČKE ODNOSE U BIJELjINI


Medžlis Islamske zajednice i Bijeljini podnijeće krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca koji su u ranim jutarnjim časovima kamenicama polomili dva stakla na Atik džamiji u Bijeljini. Radi se o oštećenju spomenika nacionalne kulture Bosne i Hercegovine i za to djelo je zaprijećena kazna zatvora, pojasnio je za portal Dešavanja u Bijeljini Emir Musli, predsjednik Medžlisa.

Razbijanje prozora neće uticati na međuetničke odnose
 
Musli smatra da se radi o incidentu koji neće uticati, a kamoli pokvariti dobre međuetničke odnose u Bijeljini, koji su u odnosu na druge krajeve više nego korektni.
 
,, Pretpostavljamo da je ovo učinio neko po nečijem nalogu, ali je se možda i malo više popilo, pa se nekome učinilo da je to neko herojsko djelo. Mi u principu nismo nezadovoljni stanjem međuetničkih odnosa u Bijeljini. Vjernici u Bijeljini nesmetano obavljaju vjerske dužnosti'' kaže Musli .

Policija izvršila uviđaj
Policija je jutros, kako kaže, izvršila uviđaj i korektno odradila svoj posao. Medžlis je tražio provođenje pune istrage, jer na okolnim objektima postoje kamere i video nadzor, i velika je vjerovatnoća dasu počinioci snimljeni. Vjerovatno se radi o vandalima, i Islamska zejadnica će se tako i ponašati i tražiti pronalazak počinilaca i njihovo krivično kažnjavanje.
,,Ono što se vidi na terenu je da su ti vandali ušli u dvorište džamije između Centra za kulturu i Poreske uprave ima jedan dio koji je žičana ograda. Oni su tu napravili prolaz i potom porazbijali prozore. Polomili su samo dva iako su mogli i više. Ne znam šta je motiv.
 
Da li je neko ,,kontrirao,, Mićiću i iz razloga političke antikampanje?
Na pitanje Dešavanja u Bijeljini da li se incident može povezati sa kampanjom za lokalne izbore i izjavom gradonačelnika Miće Mićića, da godinama u Bijeljini nije bilo incidenata, da se niko ,,ni kamenom nije bacio na džamiju,'' a da se kamenovanje prozora dešava samo dva dana poslije, Musli kaže da u ovom trenutku Medžlis ne želi bilo kakvu politizaciju događaja.

,,Ne volim da se to politizuje, ali je činjenica da se uoči izbora tenzije malo podignu, i da naročito stranke pumpaju međuetnička pitanja. Možda je neko po nečijem nalogu učinio, a možda se i malo više popilo i nekome se učinilo da je to herojsko djelo. Mi u principu smo zadovoljni stanjem u Bijeljini, a ovo što se desi, tražićemo da se učini ono što se radi u svakoj normalnoj situaciji , da se istraži, pronađu počinioci. Ovaj put ćemo tražiti i krivičnu odgovornost'' zaključio je Musli u izjavi za portal Dešavanja u Bijeljini.
 
Kažnjavanje vandala, a ne političke tenzije
Mogući su i dublji politički motivi, između ostalog kaže Musli i nečiji pokušaj da pokvari međuetničke odnose u Gradu, ali Medžlis smatra da su počinioci vandali i da od ovakvih događaja nisu pošteđene ni druge sredine ni bilo koji narod ,,pa eto desi se i nama'', te da za sada sve treba istražiti i primjerno sankcionisati, iz to prvenstveno iz razloga da se slični događaji ne bi ponovili.

(desavanjaubijeljini.com)