USVOJEN NACRT BUDžETA I SMANjENA CIJENA VODE :: Semberija INFO ::

 

USVOJEN NACRT BUDžETA I SMANjENA CIJENA VODE


Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su Nacrt budžeta za 2021. godinu u iznosu od oko 51,5 miliona KM, a saglasnost za Nacrt, prethodno su dobili od Ministarstva finansija RS. Gradonačelnik Mićo Mićić pojasnio je da je budžet veći za oko 3, 5 posto u odnosu na ovogodišnji.

-Optimista sam što se tiče izvora finansiranja budžeta, a ekspanzija građenja u Bijeljini doprinosi dobrom punjenju lokalnog budžeta. Budžet za 2021. godinu je realan i stabilan, a za kapitalne izdatke planirano je 7,4 miliona KM“, rekao je Mićić i kao netačne, odbacio zamjerke opozicije o smanjenju pojedinačnih pozicija u budžetu. Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević pojasnio je da je na sjednici usvojen najvažniji dokument koji usvaja Skupština, a hitnost usvajanja odluke obrazložio je činjenicom da se u novembru održavaju lokalni izbori, te da je neophodno da se do novog skupštinskog saziva ispoštuju sve zakonske procedure.

Na sjednici je usvojena i Odluka o smanjenju cijene vode i kanalizacije u gradu za 10 odsto, a Odluka je usvojena uz kritiku opozicionih odbornika iz PDP Slaviše Markovića i SDS Ljubiše Petrovića. Marković je u ime PDP-a tražio da cijena bude niža za 30 odsto, tvrdeći da je rukovodstvo grada tako ranije najavilo. Gradonačelnik Mićo Mićić je naglasio da je u prethodnim izjavama rekao da je smanjenje cijene vode obećano do 30 odsto.

-Rečeno je da će cijena vode i kanalizacije biti smanjena do 30 odsto, kao i da će to biti postepeno ostvareno, a da ćemo pri tom voditi računa da se ne ugrozi poslovanje preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, rad prečistača vode i obaveze prema otplati kredita kojim je dijelom finansirana izgradnja kanalizacije u Bijeljini“, rekao je Mićić. Cijena vode i kanalizacije sa 10 odsto nižom cijenom iznosiće 1, 17 KM plus PDV, što je za 21 pfening niže. Poređenja radi, cijena vode u okruženju varira, tako da je u Banja Luci 1, 90 KM, u Trebinju 2, 21 KM i td.

Sa dnevnog reda Skupštine, skinut je Prijedlog odluke o regulisanju imovinsko-pravnih odnosa, a odbornici su usvojili informacije o radu Centra za socijalni rad i Policijske uprave Bijeljina, kao i strateški dokument „Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama grada Bijeljina“ za period do 2030. godine.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević, naglasio je da su sve odluke usvojene potrebnom većinom, te da skupštinska većina i Skupština grada funkcionišu bez ikakvih problema. Sjednica Skupštine grada Bijeljina održana je u sali Centra za kulturu „Semberija“, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Semberija info