DANSKA NAJAVILA 1,6 MILIJARDI DOLARA ZA KLIMATSKE INICIJATIVE :: Semberija INFO ::

 

DANSKA NAJAVILA 1,6 MILIJARDI DOLARA ZA KLIMATSKE INICIJATIVE


Danska vlada izdvojiće 1,58 milijardi dolara za nove klimatske inicijative i time uvažiti zahtjeve da ubrza mjere smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, najavila je premijerka Mete Frederiksen, prenosi Tanjug.

Danska vlada tvrdi da može da ostvari ambiciozni cilj smanjenja emisijia u 10 godina za 70 odsto, ali problem joj predstavlja pretjerano oslanjanje na tehnologije koje će biti komercijalno isplative tek za nekoliko godina.
Mete Frederiksen je branila planove svoje vlade o ciljanim ulaganjima u nove tehnologije, kao što su hvatanja ugljenika, zelenog vodonika, održive poljoprivrede i recikliranja plastike.

"Danska mora da bude primjer svijetu, ali niko nas neće pratiti ako je naš put skup, neizvediv ili društveno nepravedan", rekla je u srijedu Frederiksen u parlamentu.

Vlada je u augustu predložila da se do 2025. godine u nove tehnologije uloži 10 milijardi danskih kruna (1,58 milijardi dolara) iz fonda Evropske unije za oporavak i državnog novca rezervisanog za pomoć u koronakrizi.
U utorak, šestog oktobra,  139 danskih poslovnih lidera, naučnika i političara, uključujući izvršnog direktora energetske kompanije Orsteda Henrika Poulsena, potpisalo je apel kojim se od vlade traži ambiciozniji klimatski plan, a vladu su optužili da odugovlači.

Otkako je parlament krajem prošle godine usvojio ambiciozni zakon o klimi, vlada je pokrenula niz inicijativa kojima želi da ostvari četvrtinu zacrtanog smanjenja za period do 2030. godine.

Semberija info