OKRUGLI STO: ZNAČAJ RANOG UČENjA I DRUŠTVENA INKLUZIJA :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO: ZNAČAJ RANOG UČENjA I DRUŠTVENA INKLUZIJA


U Gradskoj galeriji održan je okrugli sto na temu ,,Značaj ranog učenja i društvene inkluzije“ , a koji se realizuje u okviru projekta ,,Vrtić je i moje pravo“ koji Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljine realizuje u saradnji sa Dječijim vrtićem ,,Čika Jova Zmaj“, Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ i Udruženjem građana ,,Porodični krug“.
 
Organizatori ističu da se ovaj okrugli  sto održava  u cilju ukazivanja na značaj ranog učenja i društvene inkluzije, a projektom su planirane i edukacije za roditelje i predstavnike relevantnih institucija.
 
Aleksandar Kapetan iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije navodi da je obuhvat djece u predškollskim ustanovama kako u RS, tako i u Bijeljini daleko ispod evropskog prosjeka, koji je preko 90 odsto.
 
-Opšti cilj projekta je usmjeren na unapređenje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga kroz realizaciju aktivnosti koje će doprinijeti povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Bijeljini, uključivanjem djece iz ranjivih grupa stanovništva u predškolski program. Projektnim aktivnostima je planirano uvođenje poludnevnog predškolskog programa u vrtiću na Ledincima za 70 djece  iz ranjivih grupa stanovništva uzrasta od tri do šest godina, od kojih će 20 djece biti iz romske populacije, precizira Kapetan.
 
Direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović ukazuje da kada se priča o ranom učenju najbolji pokazatelj je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na području grada Bijeljine.
 
-Trenutno je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na području Republike Srpske oko 25 odsto, a u Bijeljini je oko 33 odsto, što nije dovoljno i treba raditi na daljem povećanju obuhvata djece. Ako posmatramo stanje u regionu, obuhvat djece u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj je daleko veći, navodi Vujanović ukazujući da mnogi psiholozi i pedagozi tvrde da razvoj inteligencije djece najviše se odvija u uzrastu do šeste godine života.  
 
Učesnica okruglog stola,  zamjenica ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković naglašava da prava djece uvijek moraju biti na prvom mjestu. Ona je pokrenula inicijativu da se za određene kategorije djece obezbijedi besplatan boravak u vrtiću, kao što je to novim Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđeno za djecu bez roditeljskog staranja i  za djeca sa smetnjama u razvoju.
 
-Moja inicijativa je da se obezbijedi besplatan boravak u vrtiću i za djecu iz hraniteljskih porodica. Hraniteljske porodice su alternativan oblik zbrinjavanja djece koja su izložena ili nasilju u porodici ili nemaju roditelje, i bez obzira što je to ugovorni odnos između hranitelja i Centra za socijalni rad ta djeca su u posebnom položaju i zahtijevaju posebnu njegu i brigu, te smatram da bi bilo jako korisno da se za njih obezbijedi besplatan boravak. Ovoga puta mislim da bi Gradska uprava to mogla da definiše kao svoje prošireno pravo i da donese posebnu odluku Gradske skupštine, prijedlog je Jovanka Vuković. 
 
Izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ Dragan Joković ističe da je vrtić pravo koje imaju  sva djeca, pa tako i djeca iz marginalizovanih grupa.
 
-Mi u Bijeljini smo ostvarili najbolji rezultat u BiH kada je riječ o obuhvatu romske djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a ovaj projekat će svakako da doprinese povećanu broja romske djece koja pohađaju vrtić, rekao je Joković.   

 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je, ukazujući na to da se grade novi i rekonstruišu stari objekti vrtića kako bi se povećao njihov kapacitet, rekao da je i dalje njihov broj nedovoljan.
 
-Projektom ,,Vrtić je i moje pravo“, čija je ukupna vrijednos 68.438 maraka od čega je 50. 644 marke donacija, a učešće Grada Bijeljine je 17.794 marke, obihvatiće se djecu iz ranjivih grupa stanovništva, rekao je Mićić.

Semberija info