SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA POLjOPRIVREDNIH UDRUŽENjA :: Semberija INFO ::

 

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA POLjOPRIVREDNIH UDRUŽENjA


Poljoprivrednici uvijek imaju problem, bilo da je godina rodna kao ova, ali i onda kada ne rodi, kada se zasije ili ne zasije, uvijek se javljaju problemi plasmana ili nedovoljnih količina sirovina za preradu, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić tokom današnjeg razgovora sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja Semberije.

 „Trenutno imamo problem kako da plasiramo veliki broj tovne junadi i svinja. Zbog pandemije virusa korona javio se problem trgovanja i komunikacija. Već smo ostvarili kontakt sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih poslova, tražeći način kako da izvezemo juneće meso u Tursku i neke druge zemlje. U međuvremenu je snižena i cijena junećeg mesa. Predsjednici poljoprivrednih udruženja predstavljaju sponu između Gradske uprave, Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda sa poljoprivrednim proizvođačima. Oni nam daju prijedloge kako da rješavamo probleme i kako da iznađemo adekvatna rješenja“, izjavio je gradonačelnik Mićić, naglasivši da pomoć treba pružiti onima kojima je trenutno najteže.


Stevan Trivković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina izjavio je da su svi sektori u privredi, pa i sektor poljoprivrede, opterećeni problemima u ovoj godini.

 „ Cilj je da pokušamo iznaći rješenja za poljoprivredne proizvođače u naredna tri mjeseca, do kraja ove godine. Želimo da izradimo i registar poljoprivrednih proizvođača, jer nas čeka naredena godina, kada želimo ostvariti konkretniju saradnju sa EU fondovima. U gradskom agrarnom budžetu obezbijeđeno je dodatnih 500.000 KM, tako da će sa 1,6 miliona KM biti isplaćeni svi podsticaji poljoprivrednim proizvođačima.

Osvrnuvši se na problem oko interventnog otkupa junadi, Trivković je izjavio da je za Semberiju, osim ranije odobrenih 1.000 junadi, odobreno da se otkupi još dodatnih 200 junadi. Krajem oktobra vršiće se nova raspodjela do sada neispunjenih kvota za mesoprerađivače koji mogu da otkupe dodatni broj tovne junadi. 

Semberija info