Grad Bijeljina: Projekti sa ciljem smanjivanja stope nezaposlenosti :: Semberija INFO ::

 

Grad Bijeljina: Projekti sa ciljem smanjivanja stope nezaposlenosti


Projekat „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“ realizuje se u okviru šireg projekta podrške partnerstvima za zapošljavanje u BiH. Evropska unija finansira projekat, a sprovodi ga Međunarodna organizacija rada u BiH.

Glavni implementator je Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina, a partneri su „Zavod za zapošljavanje RS-Biro Bijeljina, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“, Privredna komora RS-Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina i preduzeća „Steko centar“ i „Mega drvo“. Cilj je smanjivanje stope nezaposlenosti u Bijeljini kroz razvoj institucionalnog okvira partnerstva za razvoj ljudskih potencijala i jačanje kapaciteta lokalnih aktera za provođenje mjera aktivne politike tržišta rada putem partnerstva između civilnog, javnog i privatnog sektora u skladu sa „Ciljevima održivog razvoja-Agenda 2030“.

-Kroz projekat je zaposleno 35 osoba od kojih 19 CNC operatera (Program osposobljavanja za operatere na CNC mašinama za obradu drveta) i 16 osoba u okviru 12 novoosnovanih samostalnih preduzetničkih radnji koje su za najbolje Biznis planove dobile podsticajna sredstva u iznosu od po 4. 000 evra, rekla je Ankica Todorović iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina.

Ukupna vrijednost projekta je 412. 791, 87 KM bez PDV-a od čega je donacija 352. 328, 31 KM i učešće Grada Bijeljina 61. 508, 40 KM. Dajana Mijatović je zahvaljujući projektu pokrenula zanatsku radnju u kojoj proizvode stolove, a kako je rekla, „zahvaljujući podsticajnim sredstvima, uspjeli su kupiti potrebne mašine za proizvodnju stolova“. 

Semberske novine/O.Stjepanović