POČELO OBILjEŽAVANjE DJEČIJE NEDJELjE: Zdravo tijelo, vedar duh :: Semberija INFO ::

 

POČELO OBILjEŽAVANjE DJEČIJE NEDJELjE: Zdravo tijelo, vedar duh


UG „Otaharin“ je, prigodnim programom, na Trgu Kralja Petra I Ka­rađorđevića označilo početak Dječije nedjelje 2020, koja se ove godine odvija pod sloganom „Zdravo tijelo, vedar duh“. Or­ga­nizatori planiraju da skrenu pažnju javnosti na potrebe djece i njihova prava.



UG „Otaharin“ u svom svakodnevnom radu na dne­vnoj osnovi pruža širok spektar socijalnih usluga koje su usmjerene na poboljšanje kvaliteta života 175 djece iz margina­li­zovanih grupa.



Predsjednik Udruženja „Otaharin“ Dragan Joković je istakao važnost brige o dječijim pravima, te je upoznao javnost o aktiv­no­stima na planu osnivanja Prihvatilišta za djecu bez adek­vat­nog roditeljskog staranja i djecu koja su u riziku da postanu žrt­ve krivičnih djela.

- U gradu Bijeljina je identifikovano 58 djece koja se nalaze u pro­cesu radne eksploatacija, dakle prinuđena su da prose, pri­javljeno je 18 dječijih brakova u periodu od 2017. do 2020. go­d­i­na, a tokom 2019. godine je 33 djece bilo žrtva nasilja u poro­di­ci'', rekao je Joković. Uz podršku Gradske uprave i gradonačelnika Miće Mićića plan je da Prihvatilište bude otvoreno sljedeće godine.

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je naglasio značaj brige o djeci iz marginalizovanig grupa, te je izrazio punu podršku os­nivanju Prihvatilišta za djecu bez adekvatnog roditeljskog sta­ra­nja i djecu koja su u riziku da postanu žrtve krivičnih djela. Najavio je skoro otvaranje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u novoizgrađenom objektu Centra za socijalni rad, či­me će i ova kategorija najmlađih dobiti svoj kutak u kojem će imati kvalitetnu stručnu podršku.

„Ombudsman za djecu RS će „Dječiju nedjelju 2020“, kao i do sada, iskoristiti da upozna javnost sa stanjem u oblasti zaštite prava djece u RS za prethodnu godinu“, rekla je zamjenica Ombudsmana za djecu RS Jovanka Vuković i apelovala na javnost da „Dječija ned­jelja“, kada je u pitanju briga o pravima djece ne traje samo jednu sedmicu, nego da traje čitavu godinu.



Rektor Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, dr Dalibor Stević se pohvalno izrazio prema društvenom angažmanu Udruženja „Ota­ha­rin“ i brizi da se romskoj djeci ponudi alternativa kroz edu­kaciju.

- Kruna ovakvog rada Udruženja „Otaharin“ je Sanita Sma­jić, djevojka, Romkinja, koja studira kod nas, na Pedagoškom fa­kultetu! Ona je primjer koji ostala romska djeca trebaju sli­je­diti“, rekao je dr stević.
Naveo je, takođe, da će Pedagoški fakulet u Bijeljini uskoro potpisati ugovor o saradnji sa Udruženjem „Otaharin“ prema kojem će studenti sa Pedagoškog fakulteta mo­ći svoju praksu ili pripravnički staž obavljati u Udruženju.
 
U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje 2020, mališani iz JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, objekat „Radost“ su prošetali gradom i sugrađanima dijelili poruke koje su sa svojim roditeljima napravili.



Dječija nedjelja 2020. se organizuje uz podršku JI Ombudsman za djecu RS i Gradske uprave Grada Bijeljina, a u okviru projekta „Društvena uključenost i integracija romske djece“. Cilj projekta je unapređenje društvene uključenosti i kvaliteta ži­vota romske djece i ostale djece u riziku, kroz puni pristup pravima i zaštiti najboljeg interesa djeteta.
                                                                                                 
​Semberija info - I. Gutić