VLADA RS OBEZBIJEDILA JOŠ DESET RESPIRATORA ZA BOLNICU U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

VLADA RS OBEZBIJEDILA JOŠ DESET RESPIRATORA ZA BOLNICU U BIJELjINI


Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, uz prisustvo gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, posjetio je danas Bolnicu „Sveti vračevi“ za koju je Vlada RS obezbijedila deset novih respiratora.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je nakon kraćeg sastanka u bolnici da svi u RS moraju biti odgovorni, jer od ponašanja građana zavisi kako će biti i njima i zdravstvenim radnicima.

„Liječenje samo jednog kovid pacijenta u zdravstvenom sistemu po danu iznosi više od 2.000 KM. Mi smo za zdravstveni sistem RS do danas, samo u zadnjih šest mjeseci, izdvojili više od 100 miliona KM. Ta sredstva su utrošena za zaštitnu opremu, za respiratore, za lijekove i novu opremu. Ponosan sam, kao čovjek, što od marta, kada se pojavila pandemija, danas imamo na više lokacija u RS, od Foče, Doboja, pa do Bijeljine, PCR laboratorije. Na početku pandemije samo su se u Banjaluci na dvije adrese mogli raditi testovi. Danas se testovi rade na više lokacija širom RS. Bijeljinska bolnica, kao i naš cjelokupan zdravstveni sistem od početka je imao dovoljno ležajeva i lijekova za bolesnike. Pripremajući se za jesen, moramo pripremiti i najteži scenarij. Pripremamo kovid bolnice koje će imati sve što je neophodno za pružanje usluga bolesnicima. To radimo u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Foči“, izjavio je premijer Višković, naglasivši da će Republika Srpska biti pripremljena i za najteži scenario, kada se virus korona pomiješa sa sezonskim gripom.

„Očekuje se gora epidmiološka situacija nego danas, za koju se mora pronaći adekvatan odgovor“, izjavio je premijer Višković, naglasivši da je trenutno epidemiološka situacija u RS stabilna i da zdravstveni sistem nije preopterećen. On je rekao da RS ima dovoljno kapaciteta i sredstava za borbu protiv pandemije, ali je istakao i to da građani treba da budu disciplinovani kako bi i zdravstveni radnici imali bar nekoliko dana za kraći godišnji odmor.
 

Doktor Zlatko Maksimović, vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice, nakon radnog sastanka sa premijerom Viškovićem, novinarima je izjavio da su u toku radovi na kovid bolnici koja je u izgradnji, kao i radovi na novoj poliklinici gdje će biti konstultativno – specijalistička zaštita.

„Iskoristio sam priliku da predsjednika Vlade RS upoznam sa onim što je do sada urađeno, sa onim što je započeto u proteklom periodu i sa onim što planiramo raditi u narednom periodu. Bolnica će upotrijebiti sve svoje kadrovske i materijalne kapacitete na uspostavljanju što efikasnijeg rada kovid bolnice. Upoznao sam premijera Viškovića sa planovima oko rada angio - sale, početkom sljedeće godine, koja će raditi  sve vrijeme, 24 sata dnevno,  kao i sa oftalmološkim operacijama i drugim uslugama koje ćemo pružati pacijentima u narednom periodu. Dobili smo novu pošiljku respiratora koje je obezbijedila Vlada RS. Vjerujem da ćemo imati dovoljno respiratora za naredni period. Vlada RS je obezbijedila 654.000 KM za kovid bolnicu, Grad Bijeljina je obezbijedio 200.000 KM, a pomoć su obećale i lokalne zajednice koje gravitiraju bijeljinskoj bolnici“, istakao je doktor Maksimović.

Gradonačelnik Mićo Mićić zahvalio se premijeru Viškoviću na posjeti Bijeljini, rekavši tom prilikom da je rad zdravstvenih ustanova sada posebno značajan za ovu lokalnu zajednicu, pogotovo sada, u vrijeme pandemije virusa korona.

„Od marta do sada materijalno smo podržavali rad zdravstvenih ustanova. Mi smo do sada izdvojili oko 1,7 miliona KM  u različite vidove pomoći Domu zdravlja i Bolnici. Nadajmo se da će pandemija brzo proći, a ljekarima dugujemo neizmjernu zahvalnost za sve što su do sada uradili na zbrinjavanju i liječenju pacijenata. Oni će i ubuduće imati podršku Gradske uprave“, naglasio je gradonačelnik Mićić.

Semberija info