Ministar Vjekoslav Petričević posjeto Orao: Dobijanje licenci u završnoj fazi :: Semberija INFO ::

 

Ministar Vjekoslav Petričević posjeto Orao: Dobijanje licenci u završnoj fazi


Dobijanje licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora nalazi se u završnoj fazi, izjavio je ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS Vjekoslav Petričević nakon posjete i razgovora sa poslovodstvom preduzeća za proizvodnju i remontovanje turbo – mlaznih motora „Orao“ u Bijeljini.

 Ministar Petričević je tom prilikom izjavio da je „Orao“ nosilac razvoja namjenske industrije u Republici Srpskoj.
„Sa rukovodstvom „Orla“ i vršiocem dužnosti direktora AD „Orao“ Nenadom Lalićem razgovarao sam o projektima koji su započeti prije pandemije virusa korona. U komunikaciji smo sa predstavnicima ruske kompanije „Rosteh“, sa kojima smo u završnoj fazi na dobijanju licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora. Dobili smo uvjerenje od njihovih predstavnika da bi taj proces trebalo da bude završen do kraja septembra i iskreno se nadamo da će komercijalna ponuda biti povoljna, kao što smo dobili uvjerenje i od predstavnika Ruske Federacije“, izjavio je ministar Petričević.

 On je istakao da je na sastanku razgovarano i o projektima koji su započeti sa Vojskom Srbije, koji u značajnoj mjeri mogu obezbijediti dugoročniju budućnost „Orla“.

"Svi razgovori su dovedeni u završnu fazu. Čekamo da se formira Vlada Srbije, kako bismo finalizovali razgovore i projekte koji se odnose na „Orao“, izjavio je ministar Petričević, naglasivši da je „Orlu“, preduzeću koje je 80 odsto izvozno tržišno orjentisano, Vlada RS omogućila odgodu plaćanja poreza i doprinosa.

Nenad Lalić, vršilac dužnosti direktora „Orla“ izjavio je da „Orao“ ima izuzetno dobru saradnju sa Vladom RS i lokalnom zajednicom, te da očekuje pomoć od Vlade RS u nastupu na ruskom i srpskom tržištu.
„Za sada „Orao“ nesmetano izvozi na tržište Indije, Italije, Velike Britanije, Malezije, Burme, UAR, a planiran je i odlazak u Nigeriju radi sklapanja poslovnog aranžmana. Finansijsko stanje u „Orlu“ je stabilno, radnici redovno primaju platu, a ostaje nam problem izmirenja poreza i doprinosa, oko dva miliona reprogramiranih i isto toliko tekućih obaveza iz ove godine, čije je plaćanje Vlada RS odgodila do kraja godine. Trenutno zapošljavamo oko 400 radnika, isplaćujemo redovno plate, izmirujemo obaveze prema dobavljačima i komercijalnim bankama“, izjavio je Nenad Lalić.

Semberija info - Lj.Ljubojević
​Foto - B.Milošević