Mađarski ambasador u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Mađarski ambasador u Bijeljini


U posjeti Bijeljini danas su bili ambasador Mađarske u BiH Kristian Posa,  ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, te ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.



Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Mićić, ambasador Posa i ministri Košarac i Pašalić posjetili su preduzeće „Kite“ DOO, podružnicu mađarske kompanije „ZrT Kite Hungari“, koje se bavi distribucijom poljoprivredne mehanizacije marke „Džon Dir“.



U nastavku posjete Bijeljini mađarski ambasador Kristian Posa je zajedno sa gradonačelnikom Mićićem, te ministrom Košarcem posjetio javnu ustanovu Banja „Dvorovi“.



 Izrazivši zadovoljstvo posjetom visoke delegacije Bijeljini, gradonačelnik Mićić je izjavio da je razgovarano o razvoju poljoprivrede u Semberiji na bazi mađarskih iskustava.

„U Semberiji imamo 55.000 hektara obradivih površina. Razgovarali smo o proizvodnji zdrave hrane i svemu onome što Mađarsku svrstava u sam evropski vrh u toj oblasti. Dogovorena je i posjeta Mađarskoj, a jedna od tema je otvaranje saradnje sa jednim mađarskim gradom slične veličine Bijeljini. Bijeljina ima industrijske zone i već je jedna mađarska kompanija stigla u Bijeljinu. Na kraju smo razgovarali o unapređenju turizma ovdje u Banji Dvorovi. Dragocjena su nam mađarska iskustva u toj oblasti, jer Vlada RS i grad Bijeljina žele pronaći najoptimalnije rješenje za razvoj Banje u Dvorovima“, izavio je gradonačelnik Mićić, istakavši da je cilj da se iskoristi geotermalna voda, da se proširi smještajni kapacitet i da se vrati stari sjaj Banji Dvorovi.  

 Ambasador Mađarske u BiH Kristijan Posa izjavio je da su u Bijeljini vođeni dobri i konstruktivni razgovori o benefitima koje Mađarska ima kao članica EU.

„Bijeljina je za nas važan grad na južnom dijelu karpatskog sistema, jer ima dobre i saobraćajne komunikacije. Prenijeli smo svoja iskustva iz oblasti razvoja poljoprivrede i turizma u Mađarskoj. Važno je obezbijediti normalne uslove za život svima onima koji žele ostati živjeti na selu. U Mađarskoj smo imali projekat obnove oko stotinu banja, tako da  banjski i zdravstveni turizam u Mađarskoj daju značajan doprinos mađarskom BDP-u“, izavio je ambasador Posa.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da će BiH slijediti iskustva Mađarske u oblasti razvoja poljoprivrede i zdravstvenog turizma.

„Naše procjene govore da imamo usaglašene politike u oblasti razvoja poljoprivrede. Razgovarali smo o primjerima dobre prakse. Posjetićemo Mađarsku kako bismo se bolje upoznali sa uvedenim evropskim standardima u poljoprivredi. Zainteresovani smo za različite oblike saradnje između dvije zemlje. Mađarska je u oblasti turizma postigla puno, tako da ćemo i na tom planu sarađivati sa Mađarskom“, izjavio je ministar Košarac.

Semberija info - Lj.Ljubojević
Foto - B.Milošević