Promocija knjige "Projektili pravde" :: Semberija INFO ::

 

Promocija knjige "Projektili pravde"


U Centru za kulturu “Semberija”, večeras je   promovisana knjiga "Projektili pravde" advokata Srđana Aleksića u kojoj istražuje vidljive i nevidljive posljedice NATO bombardovanja SR Jugoslavije i govori o nastojanjima da žrtve budu adekvatno obeštetećene.

Pred sudovima u Srbiji u toku su procesi sa ciljem dokazivanja uzročno-posljedične veze između malignih bolesti i boravka na području koje je NATO 1999. bombardovao osiromašenim uranijumom. Advokat iz Niša Srđan Aleksić sa kolegama iz Italije, koji su tu vezu dokazali u 300 slučajeva, zastupa oboljele od kancera u tri tužbe podnijete pred Višim sudom u Beogradu.

- Osim što ukazuje na težinu problema i razmjere naše tragedije od NATO agresije, ova knjiga ima i praktičnu primjenu jer obiluje podacima o svim mojim aktivnostima u nastojanjima da ostvarimo pravdu za žrtve obojlele od osiromašenog uranijuma, za njihove porodice, jer sadrži sve dokaze, odgovor NATO-a, nalaze Instituta za nanotehnologiju iz Torina, pravosnažne italijanske presude i sve drugo što nam daje uverenje da je pravda dostižna,  iako spora. Po presudi, kada ona bude pravosnažna i izvršna, primijenićemo Bečku konvenciju o naplati štete od NATO-a, koja bi trebalo da se izvrši u Briselu. Ako dođe do nekih pravnih problema, obratićemo se sudu u Strazburu. Osim što je bombama sa osiromašenim uranijumom ugrozio živote ljudi, NATO je učinio i ekocid nad prirodom jer je zagadio zemlju, vodu i vazduh i za to mora da bude odgovoran i plati odštetu”,istakao je Aleksić.
 
Semberija info